VIDEO | Čečejovský bašavel na výbornú

1679x
20. Júl 2022
Čečejovský bašavel na výbornú 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Jedlo je jednou z univerzálnych vecí, ktorá má silu spájať ľudí. Bez ohľadu na kultúru - všetci jeme spolu. Dôkazom bol aj Čečejovský bašavel milovníkov jedla a kreatívneho varenia za sprievodu rezkej hudby.
 
„Zorganizovali sme súťaž vo varení kotlíkových jedál. Prihlásilo sa nám osem tímov z organizácie, ale aj fyzických osôb a varili rôzne jedlá v kotlíkoch,“ uviedol Lukáš Macák, starosta obce Čečejovce.
 
 
Klasiky a to nie len slovenské. Halasle, zdraviu prospešná kapustnica či guláš, ktorý vždy nasýti, prilákali svojou vôňou mnohých milovníkov jedál na Čečejovskú degustáciu. Okrem chuti nás zaujímalo aké sú tajné ingrediencie, ktoré výrazne podčiarkli originalitu delikátnych jedál.
 
„Jedlo sa vtedy vydarí, keď do toho dávame ingrediencie a varíme s láskou,“ poznamenala súťažiaca.
 
„Treba vyskúšať všetko, aj nové aj staré veci, ktoré sme zdedili po našich predkoch,“ ozrejmil jedna zo súťažiacich.
 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
„Mne najviac chutí halasle, ktoré je zo sumca. To mäso mi najviac chutí, čiže v podstate sme použili mäso zo sumca a vývar z kapra, čiže táto dvojitá kombinácia rýb. Pridávali sme tam také rôzne bylinky, ktoré nebudem prezrádzať,“ uviedol starosta.
 
Víťazný tím sympatických skúsených dám, ktoré sú pravidelnými úspešnými účastníčkami súťaží vo varení aj v Maďarsku, sa podelil o svoje kulinárske tajomstvo vo varení kapustnice.
 
„Trojaké mäsá údené, dvojaké klobásy, huby a kapustu,“ prezradila súťažiaca.
 
 Čečejovský bašavel
 
„Plus dve druhy klobásy aj pikantná aj obyčajná,“ povedala ďalšia súťažiaca.
 
Koľko ľudí, toľko chutí. A preto vybrať tú naj chuťovku nebolo jednoduché.
 
„Kritéria neboli až na takej veľkej úrovni. Hodnotilo sa to, či to malo glanc alebo nemalo glanc, ďalej servírovanie, chuť. Taktiež som bol pozerať na to, že či nepoužívajú nejakú vegetu, bujóny. Samozrejme som im kontroloval i časový limit,“ uviedol Miroslav Tima, porotca.
 
 
Kritériá sú jedna vec, ale samotné úprimné dojmy šéfkuchárov a prítomných degustátorov rôznych vekových kategórií Čečejovského bašavelu hovorili jednoznačne za všetko.
 
„Zo svojho som ani nejedol, lebo som nestihol a všetko som rozdal,“ odpovedal súťažiaci.
 
„Podľa mňa je to skvelá akcia a ľudia si to chvália, takže je to dobré,“ uviedol súťažiaci.
 
 
„Bolo veľmi fajn a guláš patrí medzi naše obľúbené jedlá,“ uviedla jedna z mladších účastníčok podujatia.
 
„Akože vydarený deň, keď sa na to pozriete. Ľudí je, zúčastnených bolo veľa, takže dobre bolo,“ dodal porotca.
Stačí, ak vdýchnete dušu do receptu a vychutnáte si tak každé jedlo. Rovnako, ako tomu bolo aj na veselom bašaveli v Čečejovciach.
(11:05, red)
Diskusia
Pridať komentár