Očkovať štvrtou dávkou sa už môžu všetci záujemcovia nad 50 rokov

1239x
21. Júl 2022
 Očkovať štvrtou dávkou sa už môžu všetci záujemcovia nad 50 rokov
 Očkovanie štvrtou dávkou odštartovalo
 
Ministerstvo zdravotníctva SR dnes spustilo očkovanie 2. posilňujúcou dávkou vakcínou proti ochoreniu Covid-19 pre všetkých záujemcov, ktorí sú starší ako 50 rokov.
 
Zároveň sa od budúceho týždňa spustí prihlásenie na 2. booster dávku aj pre imunokompromitovaných pacientov od 12 rokov. Pandémia ochorenia Covid-19 sa ešte neskončila a naprieč Európou rastie počet nových prípadov. Zatiaľ však krajiny vrátane Slovenska nezaznamenávajú zvýšený nápor na zdravotníctvo.
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Je to spôsobené viacerými faktormi, pričom jedným z tých kľúčových je vysoká miera zaočkovanosti populácie, najmä tej rizikovej. Keďže však imunita po očkovaní postupom času slabne, rastie počet osôb, ktoré sa môžu vírusom SARS-CoV-2 nakaziť.
 
Očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia a následnou hospitalizáciou či úmrtím. Aj preto Ministerstvo zdravotníctva SR otvára možnosť podania 2. posilňujúcej dávky (4. dávky) pre všetkých záujemcov, ktorí sú starší ako 50 rokov.
 
 
Požiadať o očkovanie 2. posilňujúcou (2. booster) dávkou teda môžu:
 
- všetky osoby staršie ako 50 rokov – ihneď
- imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov - od budúceho týždňa
 
Odstup od podania 1. booster dávky musí byť minimálne 4 mesiace alebo 3 mesiace od prekonania ochorenia Covid-19. Záujemcom o očkovanie 2. posilňujúcou (2. booster) dávkou bude podaná vakcína Comirnaty od spoločnosti Pfizer–BioNTech bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny.
 
 
Rezort zdravotníctva upozorňuje, že pokračuje aj očkovanie prvou dávkou očkovacej schémy a 1. posilňujúcou dávkou (3. dávkou). Záujemcovia o očkovanie si môžu vybrať z vakcín Comirnaty (Prizer/BioNTech), Nuvaxovid (Novavax) a Janssen (Johnson&Johnson).
(14:28, MZ SR) 
Diskusia
Pridať komentár