Elektrickú kolobežku smie na ceste viesť len osoba staršia ako 15 rokov

1335x
22. Júl 2022
Elektrickú kolobežku smie na ceste viesť len osoba staršia ako 15 rokov
 Po ceste môžu jazdiť osoby nad 15 rokov
 
Elektrickú kolobežku smie na ceste viesť len osoba staršia ako 15 rokov. Veková hranica neplatí pri jazde na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne. Na sociálnej sieti na to upozornil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Poukázal na to, že kolobežka s pomocným motorčekom je považovaná za nemotorové vozidlo.
 
"Vodič elektrickej kolobežky nesmie počas vedenia kolobežky požiť alkohol alebo inú návykovú látku či viesť kolobežku po ich požití," dodal.
 
Výnimkou je jazda v obci alebo na cestičke pre cyklistov. Tam je podľa jeho slov dovolená hodnota do 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti osoby pri vyšetrení z krvi.
 
 
"Vodič elektrickej kolobežky smie jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, a nesmie prekročiť rýchlosť chôdze," podotkol s tým, že je možné jazdiť aj po pravej strane vyhradeného jazdného pruhu pre cyklistov, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, ak vodič neohrozí a neobmedzí cyklistov.
 
Na elektrickej kolobežke možno jazdiť len jednotlivo za sebou.
 
"Na elektrickej kolobežke nemožno viesť psa či iné zviera a voziť predmety sťažujúce vedenie kolobežky. Na kolobežke nie je dovolená jazda viacerým osobám," upozornil šéf Generálnej prokuratúry SR.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Odporúča sa nosenie prilby
 
"Počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí byť elektrická kolobežka vybavená zadným červeným odrazovým sklom a predným bielym odrazovým sklom, ktoré môžu byť nahradené reflexnými prvkami na odeve vodiča a svietidlami svietiacimi dopredu bielym svetlom a dozadu červeným svetlom," podotkol.
 
Ďalej upozornil, že kolobežkár na kolobežke bez pomocného motorčeka sa považuje za chodca.
 
 
"Je povinný používať predovšetkým chodník, a to jeho pravú stranu, pričom nesmie obmedziť ani ohroziť ostatné osoby používajúce chodník," spresnil Žilinka.
 
Mimo chodníka sa má kolobežkár pohybovať po ľavej krajnici. A to vždy v rade za sebou.
 
"Za zníženej viditeľnosti musia mať kolobežkári idúci po krajnici alebo po okraji vozovky viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev," priblížil.
(8:33, TASR) 
Diskusia
Pridať komentár