Košická župa bude na zelených projektoch spolupracovať s Moravsko-sliezskym krajom

762x
02. August 2022
Košická župa bude na zelených projektoch spolupracovať s Moravsko-sliezskym krajom
 Tlačová konferencia
 
Vzájomná pomoc sa bude týkať hlavne projektov s využitím vodíka v oblasti dopravy, energetiky aj cestovného ruchu.
 
Košický samosprávny kraj pokračuje v aktivitách, ktorých cieľom je plnohodnotné využívanie zelených foriem energie. To prispelo aj k podpisu memoranda s významným partnerom – Moravsko-sliezskym krajom. Predstavitelia oboch krajov sa stretli na Úrade Košického samosprávneho kraja 2. augusta, aby deklarovali, že im záleží na ekologických riešeniach, ktoré môžu viesť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie.
 
Memorandum podpísal predseda KSK Rastislav Trnka spolu s prvým námestníkom hejtmana Moravsko-sliezskeho kraja Jakubom Unuckom. Nová spolupráca by mala zefektívniť rozvoj inovácií i start–upov a pomôcť pri získavaní financií na zelené projekty.
 
 Tlačová konferencia
 
„Košická župa ako prvá na Slovensku prijala vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá je kľúčovým dokumentom pre využívanie vodíkových technológií. Východniarom sme už predstavili vodíkové autá aj bicykle, teraz sa posúvame vpred a chceme predstaviť ďalšie kroky v súvislosti s napĺňaním cieľov Európskej únie dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Som rád, že sme našli v Moravsko-sliezskom kraji spoľahlivého partnera. Najväčšiu inšpiráciu vidíme v tom, že doma v Českej republike osadili elektroloď na najmladšej priehrade –Slezskej Harte. Aj košická župa má ambíciu podporiť zelený cestovný ruch rovnakou aktivitou. Krásy východu by mohli v budúcnosti domáci aj návštevníci obdivovať z paluby vodíkovej lode napríklad na Ružínskej priehrade,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Unikátna metalhydridová technológia je vhodná na využitie aj pri vylepšení elektrolode, s ktorou chce prísť Košický samosprávny kraj v kooperácii s Moravsko-sliezskym krajom.
 
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Zostrojenie prototypu vodíkovej lode má odborne zastrešiť Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach, ktorá vyvíja vodíkové technológie už niekoľko rokov. Spolupráca krajov, ich inovačných centier, vedecko-výskumnej obce aj akademických subjektov oboch strán, by mala viesť k zhotoveniu plavidla na vodíkový pohon.
 
„Moravskoslezský kraj a Košický samosprávny kraj mají v oblasti využívání vodíkových technologií jasné vize, nastartovaly konkrétní projekty a vodík mají mezi svými prioritami. Tak jako v našem regionu máme Centrum environmentálních a energetických technologií, v Košickém kraji je Centrum výzkumu vodíkových technologií. Tyto instituce, ale i vysoké školy spolu mohou spolupracovat, inspirovat se, předávat si zkušenosti. Když spojíme síly, máme také větší šance získat prostředky z evropských fondů. Navázaná spolupráce mě velmi těší, kolegům ze Košického kraje děkuji za vstřícnost a těším se na první společné úspěchy,“ dodal hejtman Moravsko-sliezskeho kraja Ivo Vondrák.
 
 
Oba kraje spája aj členstvo vo Fonde na spravodlivú transformáciu. Ide o nástroj Európskej únie na poskytnutie podpory územiam, ktoré čelia sociálno-ekonomickým výzvam. Tie vyplývajú z prechodu ku klimatickej neutralite. Podpísaním memoranda a vyjadrením vzájomnej podpory zvyšujú kraje šancu pri výbere projektov v rámci tohto fondu.
 
Košický kraj navyše patrí medzi 23 vodíkových údolí spomedzi desiatich členských štátov a Veľkej Británie, ktorým deklaruje podporu samotná Európska komisia.
 
Vďaka tejto medzinárodnej spolupráci by chcel Košický samosprávny kraj prispieť aj k zefektívneniu čerpania eurofondov v programovom období 2021 – 2027, keďže v rámci obdobia 2014 – 2020 nedošlo k čerpaniu eurofondov na vedecko-výskumné účely podľa očakávaní.
(12:50, VUCKE) 
Diskusia
Pridať komentár