VIDEO | Slovenský Červený Kríž, územný spolok Svidník, zorganizoval Prvú pomoc trochu inak

868x
04. August 2022
Slovenský Červený Kríž, územný spolok Svidník, zorganizoval Prvú pomoc trochu inak
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Slovenský Červený Kríž, územný spolok Svidník, zorganizoval Prvú pomoc trochu inak, ktorá sa teší veľkej obľube nielen medzi dospelými, ale hlavne medzi deťmi. Témou bolo správne poskytnutie prvej pomoci a bezpečnosti na cestách.
 
„Predstavovali sme tu projekt Prvá pomoc virtuálnou realitou, kde sa mohli naučiť prvú pomoc cez virtuálne okuliare, cez ktoré sa reálne dostali do virtuálneho sveta a reálne pomáhali človeku, ktorý potrebuje prvú pomoc,“ uviedol Slavomír Sakalik, riaditeľ SČK ÚzS Svidník.
 
 Auto simulátor
 
„Pomocou joystickov skúšajú tú pomoc, kde ošetrujú nejakú zranenú osobu, ktorá je v bezvedomí a snažia sa jej poskytnúť prvú pomoc. Vo virtuálnych okuliaroch je paramedikus, ktorý rozpráva celý postup ako a čo máme my robiť a takouto hravou aj takout virtuálnou formou naučia deti, ale i dospelý poskytnúť tú prvú pomoc,“ ozrejmila Bibiána Maliňáková, lektroka kurzov prvej pomoci.
 
Návštevníci mohli tiež zhliadnuť ukážky nárazu i prevrátenia auta, čoho cieľom bolo poukázať na dôležitosť bezpečnostných pásov.
 
„Do Svidníka sme priniesli simulátor auta, na ktorom je ukázané ako fungujú bezpečnostné pásy. Zároveň takouto formou ľudí učíme, aby celá posádka auta bola počas jazdy pripútaná,“ informovala Natalia Sojka, pracovníčka auto simulátora.
 
 Pracovníci VŠZP
 
Novinkou bol Vláčik Križiačik, na ktorom sa deti mohli povozili a zároveň sa vcítiť do role šoférov sanitiek. Pre detičky boli tiež pripravené mnohé atrakcie, ako napríklad skákací hrad či maľovanie na tvár. Svoj zdravý stánok na podujatí mala aj zdravotná poisťovňa, ktorá vykonávala preventívne merania.
 
„Meriame cholesterol, tlak, svalovú hmotu, tuky v organizme i viscerálny tuk. Zároveň mohli využiť i benefity Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a to najmä peňaženku zdravia a aktiváciu elektronických služieb Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ povedala Oľga Pastiranová, marketing VŠZP.
 
Veľkej obľube sa tešil aj Ujo Ľubo, ktorý pre deti pripravil bohatý tanečno-spevácky program. V závere podujatia si deti zatancovali na diskotéke.
(8:40, red)
Diskusia
Pridať komentár