V UNLP prevažujú geriatrickí pacienti s ochorením COVID-19

814x
04. August 2022
V UNLP prevažujú geriatrickí pacienti s ochorením COVID-19 
 Ľuboslav Beňa, riaditeľ UNLP Košice
 
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach v júli po hospitalizácii prepustili do domácej liečby 162 pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Traja pacienti potrebovali napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, siedmi zdravotnú starostlivosť na jednotke intenzívnej starostlivosti.
 
„Je to nová situácia, že sa nám aj počas leta plnia lôžka s covidovými pacientami. Uplynulé dva roky bol v letných mesiacoch vírus SARS-CoV-2 na ústupe, mali sme len minimum pacientov, teraz to tak nie je,“ Ľuboslav Beňa, riaditeľ UNLP Košice.
 
Situáciu však hodnotí ako stabilizovanú, v uplynulých dňoch sa počet hospitalizovaných s COVID-19 pohyboval v UNLP do 40 pacientov.
 
 
„Aktuálne zaznamenávame vlnu geriatrických pacientov, absolútna väčšina našich covidových pacientov sú starší ľudia, až doslova v extrémnych vekových skupinách. Máme tu pacientov ročníkov 1926 až 1935, mnohí z nich už trpia na rôzne závažné ochorenia. Covid ich nepriaznivú zdravotnú situáciu zhoršuje,“ dodáva riaditeľ.
 
COVID zhoršuje základné ochorenia a znižuje výkonnosť na minimum
 
Spolu 114 pacientov sa uplynulý mesiac liečilo priamo na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) na Rastislavovej ulici. U ostatných pacientov boli dominantné iné diagnózy a preto ležali na izolačných izbách iných kliník či oddelení.
 
 Riaditeľ osobne podporil očkovanie 4. dávkou vakcíny
 
„Momentálne, pri starších pacientoch, je COVID-19 zodpovedný za dekompenzáciu ich základných ochorení a za celkové zníženie výkonnosti. Nie sú schopní pri covide ostať v domácej starostlivosti, či už ide o dehydratáciu, poruchy vedomia, extrémne zníženú výkonnosť. Máme pacientov, ktorí boli aspoň čiastočne mobilní, vplyvom tohto závažného ochorenia sa však ich mobilita znížila na minimum. Práve títo pacienti sú v súčasnosti najčastejšie medzi našimi hospitalizovanými,“ dodáva Martin Novotný, zástupca prednostu KICM.
 
Infektológovia považujú za pozitívne, že oveľa menej súčasných covidových pacientov má závažné postihnutie pľúc, ktoré bolo typické pri prvom variante covidu, neskôr pri britskej mutácii, či delte.
 
„Nič to však nemení na skutočnosti, že pacient skončí napokon v nemocnici, pretože jeho ostatné diagnózy nie sú na tom tak dobre, aby stačilo liečiť covid ambulantne. Čiže pacienti sa síce nedusia, ale hospitalizácie vo vyššom veku sú žiaľ nevyhnutné,“ dodáva Novotný.
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Spolupráca s geriatrickými centrami je nevyhnutná
 
UNLP veľmi úzko spolupracuje pri doliečovaní týchto pacientov s Geriatrickým ústavom Sv. Lukáša v Košiciach a ďalšími zdravotníckymi zariadeniami, infektológovia však predpokladajú, že sa bude musieť zintenzívniť aj spolupráca s ďalšími geriatrickými oddeleniami či zariadeniami v regióne.
 
„Trvanie hospitalizácie sa v UNLP skrátilo z takmer 9 dní počas delta variantu na 7,7 dňa. Mnohých pacientov stačí stabilizovať, znížiť horúčky a v priebehu 3 – 4 dní odchádzajú do domácej liečby, čo výrazne prispelo ku skráteniu celkovej hospitalizácie v júli. Pri starších pacientoch s mnohými pridruženými ochoreniami, však doliečenie trvá oveľa dlhšie, aj preto musíme veľmi úzko spolupracovať s geriatrickými centrami,“ vysvetľuje Novotný.
 
 
Riaditeľ UNLP osobne podporil očkovanie 4. dávkou
 
Ľ. Beňa preto dnes osobne prišiel podporiť očkovanie ľudí nad 50 rokov 4. dávkou vakcíny. Od spustenie 4. dávky očkovania/2. booster (posilňovacia) dávka pre ľudí nad 50 rokov sme v našom Vakcinačnom centre zaočkovali takmer 800 osôb. Denne očkujeme v priemer 110 osôb, aj bez registrácie.
 
„Je to medicínsky správne, korektné a dôležité a pre nás zdravotníckych pracovníkov aj veľmi zodpovedné rozhodnutie. Určite odporúčam ľuďom nad 50 rokov, prípadne s pridruženými ochoreniami nečakať a nechať sa očkovať boostrom čím skôr. Je to zodpovedné rozhodnutie voči sebe samému, aj voči okoliu,“ uviedol po očkovaní Ľ. Beňa.
 
 
Primár infektológie MUDr. Novotný k tomu dodáva: „Odporúčame pacientom v staršom veku a v krehkom zdravotnom stave očkovať sa čím skôr a nečkať na nové vakcíny. Vidíme to priamo na klinike, na situácii našich pacientov, ktorých máme hospitalizovaných. Rovnako štúdie z krajín, kde sa 4. dávka začala podávať skôr, potvrdzujú, že je to obrovský benefit pre týchto ľudí. Tým pádom sa znižuje pravdepodobnosť, že človek skončí v nemocnici s COVID-19. Posilňujúce očkovanie je akoby precvičenie imunity, ktoré týmto pacientom jednoznačne pomáha.“
 
V súčasnosti zaznamenávame podstatne vyšší počet pacientov aj na covidovej ambulancii. „Ich spektrum je rôzne, často sú to ľudia, ktorí prišli z dovoleniek, tiež pacienti, ktorí sa nedovolali svojmu všeobecnému lekárovi, prípadne starší pacienti,“ dodáva Novotný. V tomto smere v súčasnosti pri liečbe výrazne pomáhajú antivirotiká.
 
 Pozrite si našu anketu
 
V UNLP očkujeme aj bez objednania
 
Vo Vakcinačnom centre UNLP očkujeme 1 – 4 dávkou v pracovných dňoch od 8.00 – 14.00 hod. Záujemcovia o očkovanie sa môžu objednať tu: https://korona.gov.sk/informacie-k-prihlasovaniu-sa-na-ockovanie/
 
Alebo pokojne prísť aj bez objednania. Viac informácií nájdu tu: https://www.unlp.sk/ockovanie/
 
Zákaz návštev naďalej platí
 
V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou v UNLP nateraz neplánujeme zmenu opatrení pre pacientov a verejnosť.
 
„V platnosti ostáva naďalej zákaz návštev, situácie je síce stabilizovaná, ale pribúdajú nám počty zdravotníkov, ktorí kvôli pozitívnym covidovým testom musia ostať v karanténe. Preto je nevyhnutné zachovať súčasné opatrenia, aby sme chránili ostatných pacientov a v maximálnej možnej miere tých, ktorí sa o nich starajú,“ uzatvára riaditeľ Beňa. 
(13:36, UNLP Košice) 
 
Diskusia
Pridať komentár