Zvýšené kontroly na cestách Košického kraja počas mesiaca august, ráno aj v noci

834x
04. August 2022
Zvýšené kontroly na cestách Košického kraja počas mesiaca august, ráno aj v noci
 Zvyšovanie policajného dohľadu počas augusta
 
Policajti počas celého mesiaca august zvýšia dohľad nad dodržiavaním povinností účastníkov cestnej premávky s cieľom zlepšenia situácie na cestách.
 
Dopravno-bezpečnostné opatrenia súvisia s pretrvávaním nepriaznivej dopravno-bezpečnostnej situácie v cestnej premávke. Policajti budú vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke aj na cestách Košického kraja hlavne na miestach, kde podľa analýz dochádza k dopravným nehodám a ich následkom, a v rizikových úsekoch.
 
Za šesť mesiacov tohto roka evidujeme na území Košického kraja 766 dopravných nehôd, čo je o 101 nehôd viac ako v rovnakom období vlani. Pri týchto dopravných nehodách prišlo o život 22 osôb, o sedem viac ako vlani v rovnakom období.
 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
S cieľom čo najviac eliminovať počet dopravných nehôd, predovšetkým smrteľných, bude v teréne viac policajtov. Viac policajtov na cestách môžete stretnúť od pondelka do piatka v ranných hodinách, cez víkend aj v nočných hodinách.
 
Policajti sa prioritne zamerajú na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu u vodičov motorových, ale i nemotorových vozidiel. Každý vodič, ktorého policajti počas zvýšeného dohľadu zastavia a podrobia kontrole, sa dychovej skúške nevyhne.
 
Nedisciplinovaných vodičov áut, ktorí si sadnú za volant pod vplyvom alkoholu je stále viac než dosť. Počet odhalených vodičov, ktorí si odvážne sadnú za volant „pod parou“ stúpa. Za šesť mesiacov tohto roka policajti na cestách Košického kraja odhalili až 572 vodičov, ktorí si sadli za volant pod vplyvom alkoholu, z toho 264 vodičov „nafúkalo“ viac ako jedno promile (trestný čin).
 
 
V roku 2021 v rovnakom období si sadlo za volant pod vplyvom alkoholu 496 vodičov (nad jedno promile malo v dychu 273 vodičov). Len za uplynulý, 30. týždeň, policajti odhalili na cestách Košického kraja ďalších 46 nezodpovedných vodičov, ktorí si sadli za volant pod vplyvom alkoholu, z toho 13 vodiči mali v dychu viac ako jedno promile. Pri troch dopravných nehodách „asistoval“ alkohol. Za šesť mesiacov tohto roka bol alkohol u vinníka dopravnej nehody zaznamenaný pri 101 dopravných nehodách.
 
Posvietia si aj na dodržiavanie povinností chodcov a cyklistov v cestnej premávke, vrátane vodičov kolobežiek s pomocným motorčekom, na dodržiavanie spôsobu jazdy vodičov, na dodržiavanie povinnosti vodiča, predovšetkým na dodržiavanie zákazu obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné audiovizuálne zariadenie okrem použitia systému „voľné ruky“.
 
Polícia apeluje na účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali povinnosti uvedené v zákone o cestnej premávke. Dodržiavať dopravné predpisy je potrebné vždy a všade. Jazdite bezpečne, dávajte na seba pozor. Keď sadáte za volant, nepite alkohol.
(14:34, KR PZ KE) 
Diskusia
Pridať komentár