V Prešovskom kraji pribudli vyhliadkové ďalekohľady

1388x
04. August 2022
 Vyskúšať ich môžete na Šariši a hornom Zemplíne
 Rozhľadňa na Čarnej hure
 
Pre návštevníkov Prešovského kraja je k dispozícii nová turistická infraštruktúra. Vyhliadkové ďalekohľady pribudli na rozhľadni nad obcou Krásna Lúka a kostolnej veži v Stropkove.
 
Počas aktuálnej letnej turistickej sezóny pribudli vyhliadkové ďalekohľady na Rozhľadni na Čarnej Hure, ktorá sa vypína na obcou Krásna Lúka a renesančnej veži Rímskokatolíckeho kostola Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi v Stropkove. Vyhliadkové ďalekohľady ponúkajú až 25 násobné zväčšenie.
 
Návštevníci týchto miest tak môžu mať pozorované scenérie akoby ´na dosah ruky´. Objektívy, ktoré majú priemer 100 mm zabezpečujú užívateľom ďalekohľadov čistý a jasný obraz. Prístroje zakúpila z vlastných zdrojov Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
 
 
„Ďalekohľady sú k dispozícii pre všetkých návštevníkov týchto miest zdarma. Vyznačujú sa zvýšenou odolnosťou voči vandalizmu a to najmä vďaka masívnej kovovej konštrukcii. Navyše sú hermetický uzavreté, aby odolali aj tým najnepriaznivejším vplyvom počasia,“ uvádza výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.
 
Vyhliadkové ďalekohľady odolávajú teplotám od -20°C do +50°C. Rozsah horizontálneho pohybu je 360°, vertikálneho +- 35°. Okuláre sú umiestnené vo výške 146 cm.
 
Výhľady na celý región Šariš
 
Rozhľadňa na Čarnej Hure (1 180 m n. m.), ktorú postavili nad obcou Krásna Lúka miestni dobrovoľníci, ponúka výhľad na celý horno-šarišský región. Prostredníctvom vyhliadkového ďalekohľadu môžu návštevníci rozhľadne detailne pozorovať pohoria Branisko, Bachureň, Stráže, Čergov, Spišskú Maguru a Pieniny.
 
 Kostolná veža v Stropkove
 
Vyhliadka má navyše príjemne upravené okolie, kde sa nachádzajú lavičky, posedenie, kríž a tiež socha Panny Márie Medžugorskej. Ako jedna z mála rozhľadní je vybavená pieckou. Výstup na vyhliadku patrí medzi stredne náročné túry. Začína sa v obci Krásna Lúka, kde je potrebné sledovať červenú značku, ktorá vedie až k rozhľadni. Miernym tempom trvá výstup 1,5 hod.
 
Pri Rozhľadni na Čarnej Hure pribudla okrem vyhliadkového ďalekohľadu aj visutá lávka, ktorú vyhotovila a osadila spoločnosť Interkov Steel s. r. o. z Lipian. Oceľová visutá lávka je povrchovo upravená zinkovaním, má celkovú dĺžku 5,5 m a šírku 1,2 m. Jej celková hmotnosť predstavuje 780 kg.
 
 
Kostolná veža s vyhliadkou
 
Kostolná veža v Stropkove ponúka panoramatické výhľady na Ondavskú a Laboreckú vrchovinu. Renesančná hranolová veža má 7 podlaží a celkovú výšku takmer 55 metrov.
 
Z veže je tiež prístupný a osvetlený vstup nad klemby a krov kostola. Kostol je zároveň zaradený na zoznam Národných kultúrnych pamiatok, takže v meste Stropkov mu patrí titul najvyššej a zároveň najcennejšej stavby.
 
Návštevníci Prešovského kraja majú k dispozícii vyhliadkové ďalekohľady aj na Rozhľadni Balažka v Lipanoch, na hrade Šariš a tiež Kalvárii v Prešove.
(14:54, KOCR) 
Diskusia
Pridať komentár