VIDEO | Bardejovčanka Veronika Sax rozbehla svoje hudobné DUO

1837x
08. August 2022
Porozprávala nám o svojej tvorbe i nových projektoch
Pozrite si náš rozhovor s Veronikou Sax
 
Úspešná rodáčka z Bardejova, saxofonistka Veronika Sax sa vďaka hre na saxofón dostala do povedomia nielen v Bardejove, ale i v Taliansku. Na svoj YouTube kanál už pridala pár klipov. Okrem iného chodí pravidelne koncertovať i hrať so svojim hudobným duom. V rozhovore nám popísala svoju cestu za saxofónom i jej aktuálny najväčší projekt.
 
„K hudbe ma viedla odmalička moja mama, ktorá ma našťastie prihlásila na hudobnú školu Michala Vileca v Bardejove, a tým sa vlastne odštartovalo všetko. Študovala som najprv na konzervatóriu v Košiciach hru na Saxofóne, študovala som klasický saxofón neskôr na vysokej škole na Akadémii umení v Banskej Bystrici, a tak som šla na Erasmus do Ríma, kde som stále študovala saxofón a prešla som si rôznymi hudobnými žánrami, štýlmi, koncertmi a tak ďalej,“ odpovedala Veronika Sax.
 
 Veronika Sax v známom prešovskom bare
 
Hre na saxofón sa venuje okolo 18 rokov. Na Slovensku i v zahraničí odohrala viacero koncertov. Veronika je učiteľkou na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Prešove. Popri práci chodí hrávať na rôzne oslavy či festivaly.
 
„Venujem sa rôznym štýlom. Momentálne to je taký lounge bar music, keďže si to okolnosti a prostredie vyžadujú. Hrám v rôznych kaviarňach, kluboch. Hrám tiež popovú hudbu. Samozrejme robím i rôzne tématické večery, kde hrám swing, blues alebo nejaké jazzové štandardy,“ odpovedala Veronika Sax.
 
Šikovná rodáčka z Bardejova rozbehla viacero projektov, ktoré sú stále aktuálne. Porozprávala nám tiež o svojom najväčšom projekte, ktorým je hudobné duo.
 
Hudobné duo
 
„Momentálne mám jeden veľmi pekný projekt s mojou výbornou kamarátkou. Je to Valéria Uherová alias Valeri, ktorá hrá na gitare. Spojili sme myšlienku tvorby hudby elektronickej v spojení so živými nástrojmi a začali sme tým, že sme vlastne prebrali rôzne zaujímavé hity i covery, ktoré sme naaranžovali do vlastnej podoby, upravili a obohatili o saxofón, gitaru či spev. Venujeme sa aj vlastnej tvorbe a ak máte záujem môžete si to pozrieť na našom Youtube, kde sú naše videoklipy a ukážky,“ odpovedala.
 
Veronika hráva veľmi často so svojím hudobným duom aj na svadbách, kde si ju nevesty volajú ako prekvapenie.
 
„V poslednom čase, čo je pre mňa dosť veľkým prekvapením, tak je to, že si ma nevesty volajú ako taký darček na svadby alebo na rôzne oslavy. Prebieha to takou formou, že prídem na svadbu a odohrám nejaký taký párty set, kde sú radi, že majú živú hudbu a ten saxofón, pretože je to naozaj taký vďačný nástroj, ktorý miluje väčšina ľudí. Takisto máme s mojou gitaristkou taký samostatný balík, že ak nevesty nechcú v kostole typický orgán a známe svadobné skladby, tak objednajú si nás a my ich obľúbené srdcovky prerobíme do takého žánru, aby to bolo naozaj romantické a aby mali tú svadbu trošku jedinečnú,“ odpovedala.
 
Veronika Sax koncertuje na Slovensku, ale i v Taliansku
 
Na jej YouTubovom kanáli nájdete celkom tri videoklipy, ktoré majú spoločnú črtu. Každý videoklip je nahrávaný v prírode. Prečo si zvolila práve takýto štýl videoklipov?
 
„Povedali sme si, že Slovensko je naozaj nádherná krajina a máme tu veľmi veľa krásnych miest, ktoré treba verejnosti možno nejako pripomenúť alebo ukázať a vyzdvihnúť ich krásu. Myslím si, že k tomuto hudobnému štýlu, ktorý robíme, čo je vlastne taká jemná melodicko-elektronická hudba, tak tá príroda a ten pohyb v prírode k tomu celkom ladí,“ odpovedala.
 
Jej najlepším zážitkom počas hry na saxofóne bola plavba na lodi, s ktorou oboplávala viacero krajín.
 
 So saxofónom precestovala viacero krajín
 
„Bol to vlastne projekt v rámci školy v Ríme. Bola to taká 14-dňová plavba po Stredomorí, kde sme navštívili štyri krajiny a hrali sme filmovú hudbu,“ uviedla Veronika Sax.
 
Prezradila nám i to, či sa v najbližšom období chystá na nejaký zaujímavý videoklip alebo projekt.
 
„Určite áno. Budem veľmi rada ak začneme pracovať na tvorbe nových skladieb, bohužiaľ sme teraz dosť časovo vyťažené, teda nie bohužiaľ, ale našťastie je veľa koncertov. Aj tým, že je leto, tak sa každý víkend hrá a niekedy aj cez týždeň. Videoklipy sa chystáme robiť skôr v takom hluchom období, keď to všetko trošku opadne a bude viac času,“ prezradila Veronika Sax.
(10:09, red)
Diskusia
Pridať komentár