Navštívte jeden z najstarších a najzachovalejších drevených kostolov na Slovensku

1910x
08. August 2022
Zaujímavý tip pre váš výlet
Záber z interiéru kostola
 
Rímskokatolícky drevený kostol sv. Františka z Assisi bol zhotovený z červeného smreka a postavený v gotickom štýle koncom 15. storočia. Kostolík je osadený na malej vyvýšenine v strede obce Hervartov v okrese Bardejov. Od roku 2008 je zaradený v zozname pamiatok UNESCO.  
 
Ide o najstarší a jeden z najzachovalejších drevených kostolov na Slovensku. Kostolík je ohradený kamenným múrikom s pilastrami, ktorý v návštevníkoch budí dojem malej pevnosti.
 
Sakrálna stavba sa skladá z polygonálnej svätyne, lode, sakristie a podvežia, ktorého úpravou vznikol babinec. Súčasťou kostola je aj veža – zvonica. 
 
Exteriér kostola v Hervartove 
 
Drevený skvost prešiel viacerými rekonštrukciami 
 
Kým exteriér najstaršieho dreveného chrámu na slovenskej strane Karpát ostal nezmenený, interiér prešiel viacerými úpravami, ktoré mala na svedomí reformácia, rekatolizácia i barokový sloh.
 
Plošné kompozície geometrických tvarov aj scény zo života svätých alebo mravoučné scény tvoria bohatú výzdobu vnútorných stien hervartovského kostolíka. V 70. rokoch 20. storočia boli po reštaurovaní obnovené pôvodné nástenné maľby z roku 1655 a 1805, dodnes patriace spolu s gotickými tabuľovými obrazmi k najcennejším častiam chrámového interiéru.
 
 
Kostolu dominuje oltár sv. Kataríny, Panny Márie a sv. Barbory, ktorý bol zrekonštruovaný v druhej polovici 90. rokov. Medzi ďalšie pamiatky patrí neskorogotický obraz sv. Františka z Assisi, sv. Krištofa a sv. Kataríny Sienskej.
 
Od roku 1968 je drevený kostol v Hervartove národnou kultúrnou pamiatkou. Spolu s ďalšími drevenými kostolíkmi Karpatského oblúka bol v roku 2008 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
 
Pri kostolíku vzniklo Centrum služieb cestovného ruchu, v ktorom sa nachádza informačné stredisko. Návštevu si dohodnite vopred na t.č. +421 918 678 260. 
(Zdroj: Jano Štovka, KOCR SVS ) 
Diskusia
Pridať komentár