Na ME EHF kadetov pätica Tatranistov

657x
08. August 2022
Kadeti zabojujú o postup v rumunskej Craiove
Kadetskí reprezentanti SR 
 
V pondelok 8. augusta v rumunskej Craiove sa začala jedna zo skupín majstrovstiev Európy EHF hráčov do 18 rokov. Na šampionáte nižšej kategórie sa predstaví aj reprezentácia kadetov Slovenska, v ktorej nebudú chýbať ani zástupcovia Tatrana Prešov. Náš klub ako aktuálny majster v seniorskej, ale aj oboch dorasteneckých ligových súťažiach, má v nominácii trénera Fernanda Guricha najpočetnejšie, až päťčlenné zastúpenie. V skupinových súbojoch proti Rakúsku, Ukrajine a Estónsku a následných vyraďovacích bojoch zabojujú o jedinú postupovú miestenku do najvyššej kategórie majstrovstiev Európy brankár Andrej Furman, krídelníci Damián Mitaľ, Erik Fenár a spojky Dominik Terpák a Dávid Turek.
 
Medzi náhradníkmi figuruje Maroš Varga. Slovenský tím pred šampionátom absolvoval prípravnú previerku v Taliansku na turnaji Handball Roccaraso Cup, kde sa z našich hráčov kapitán reprezentácie Erik Fenár prezentoval pri výhre s Fínskom (34:31) piatimi gólmi a proti Talianom bol pri tesnej prehre (28:29) so šiestimi gólmi dokonca najlepším strelcom tímu.
 
V tomto zápase dal Dominik Terpák štyri góly, proti Švajčiarom (23:30) zase patril s rovnakým počtom strelených gólov k našim najlepším strelcom Dávid Turek. Po záverečnom sústredení v Bratislave tím v nedeľu 7. augusta dopoludnia odletel do dejiska šampionátu, návrat je naplánovaný na 15. augusta.
 
 
Slováci na šampionát EHF do Craiovy
 
Ako poslední zo všetkých hádzanárskych mládežníckych reprezentácií absolvujú počas leta svoje vrcholné podujatie kadeti Slovenska. Kým v čiernohorskej Podgorici v súčasnosti bojuje najlepšia šestnástka tímov na majstrovstvách Európy hráčov do 18 rokov, ostatné družstvá čakajú šampionáty EHF (nižšia kategória, pozn.).
 
Na jednom z nich sa predstavia aj slovenskí reprezentanti. Žreb ich zaradil medzi účastníkov turnaja s dejiskom v rumunskej Craiove (8. – 14. 8. 2022), kde budú ich súpermi v rámci základnej A-skupiny Rakúsko, Ukrajina a Estónsko. Len víťazi troch turnajov si vybojujú postup medzi kontinentálnu elitu s právom účasti na ME.
 
„Len ťažko sa dá čokoľvek predpovedať,“ poznamenal kouč SR „18“ Fernando Gurich, ktorý podľa vlastných slov nebol spokojný s prípravou. Napriek tomu spravili všetko, čo sa dalo. „S touto generáciou hráčov sme začali pracovať pred troma rokmi. Žiaľ, iné okolnosti ako COVID-19 narušili systematický rozvoj hráčov, ktorí zostali bez tréningu a zápasov takmer jeden rok.
 
COVID-19 ovplyvnil všetko a zasiahol každého, ale situácia u nás bola mimoriadne ťažká. Na začiatku roka sme museli začať prakticky od nuly. Po tom, čo sme zistili, kde máme najväčšie problémy, sme sa snažili pripraviť čo najlepšie.
 
“Gurichovi zverenci si pred majstrovstvami EHF preverili formu na turnaji Handball Roccaraso Cup v talianskom Roccaraso, kde si poradili s Fínmi 34:31 a podľahli domácim Talianom 28:29 a Švajčiarom 23:30.
 
V kádri slovenských kadetov figuruje 16 hráčov vrátane dvoch legionárov z nemeckého VfL Gummersbach (Maxim Rojko, Daniel Polanský). Pred odchodom sa zišli vo štvrtok v Bratislave. Do rumunského dejiska odcestujú v nedeľu. Svoj prvý zápas v Craiove odohrajú v pondelok 8. augusta, keď o 14.00 h nastúpia proti estónskym rovesníkom. 
 
 
Nominácia kadetov Slovenska na majstrovstvá EHF hráčov do 18 rokov v rumunskej Craiove:
brankári: Matúš Mitošinka (ŠKP Bratislava), Andrej Furman (Tatran Prešov)
pivoti: Ivan Gdovec (ŠKP Bratislava), Maxim Rojko (VfL Gummersbach/Nem.)
krídelníci: Matúš Pacek (ŠKP Bratislava), Damián Mitaľ, Erik Fenár (obaja Tatran Prešov), Adam Ďurana (MŠK Považská Bystrica)
spojky: Jakub Androvič, Jakub Féder (obaja ŠKP Bratislava), Dominik Terpák, Dávid Turek (obaja Tatran Prešov), Marko Jurkovič (HáO TJ Slovan Modra), Michal Valigurský (Záhoráci Stupava/Malacky), Marek Roman (MŠK Považská Bystrica), Daniel Polanský (VfL Gummersbach/Nem.)
Realizačný tím: Fernando Gurich (tréner), Pavol Polakovič (tréner), Ján Čerňan (kondičný tréner), Lukáš Klačanský (manažér tímu), Jorge Suárez (fyzioterapeut)
(19:02, Tatran Prešov)
 
 
Diskusia
Pridať komentár