Navštívte unikátny archeopark, ktorý vás presunie o niekoľko tisícročí späť v čase

818x
09. August 2022
Navštívte unikátny archeopark Hanušovce nad Topľou
 Živý archeopark a kamenné múzeum
 
Múzeum v Hanušovciach nad Topľou je originálne a jedinečné a zároveň jediné na Slovensku, ktoré v sebe spája živý archeopark a tradičné kamenné múzeum.
 
Archeopark Živá archeológia v areáli kaštieľa poskytuje jedinečné poznanie dávnych dejín – originálnou formou vlastného zážitku. Sedem obydlí predstavuje päť období od praveku do včasného stredoveku (paleolit, neolit, mladšia doba železná, mladšia doba bronzová a včasný stredovek), takže prehliadkou archeoparku prejdete asi 30 000 rokov v čase.
 
Paleolitický objekt je podľa nálezu z Tibavy, chata z mladšej doby kamennej je replikou nálezu z Košíc, obydlia z mladšej doby bronzovej – jeden zo Sedlísk-Podčičvy a druhý, ktorý kopíruje pôdorys domu z Nižného Hrušova.
 
 V múzeu sa dozviete veľa zaujímavých informácií
 
Keltský objekt má predlohu na lokalite Zemplín z mladšej doby železnej a slovanský zrubový dom je postavený podľa čiastočne zachyteného pôdorysu objektu zo Skrabského. Obytná zrubová stavba so šindľovou strechou z včasného stredoveku je zasa postavená podľa nálezu z Vlače.
 
V areáli nájdete aj výrobné prístrešky, kovolejársky z doby bronzovej, hrnčiarsky z doby laténskej a kuchynský z včasného stredoveku.
 
 Počas letných prázdnin sa tu koná množstvo podujatí
 
Tušíte, ako reže paleolitický nôž? Viete, aká je ťažká sekera z neolitu? Myslíte, že udržíte štít z doby bronzovej? Nameliete múku na keltskom mlynčeku? Vylúdite tóny na hudobných nástrojoch?
 
V archeoparku je zakázaný výraz: nedotýkajte sa! Naopak, je to interaktívny priestor pre kreativitu návštevníka - tak, aby si odniesol zážitok dotyku s minulosťou.
 
V archeoparku najmä počas letných prázdnin čaká verejnosť mnoho podujatí, počas ktorých si návštevníci môžu vyskúšať rôzne remeslá i chute dôb dávno minulých.
(13:46, Jano Štovka, KOCR) 
Diskusia
Pridať komentár