Zo schátranej budovy nové tréningové centrum úpolových športov

703x
11. August 2022
Zo schátranej budovy nové tréningové centrum úpolových športov
 Kontaktné športy majú svoje zázemie
 
Tréningové centrum úpolových športov v Košiciach vzniklo na pôde bývalej ZŠ Poľná v MČ Košická Nová Ves, ktorá bola vyradená zo siete škôl a školských zariadení v roku 2004 pričom budova odvtedy chátrala.
 
„V budove zatekala strecha, mala statické poruchy a bola takpovediac na zbúranie. My sme sa ale rozhodli, že ju opravíme a prebudujeme na moderné tréningové centrum. Týmto sme v meste vytvorili dôstojné podmienky pre rozvoj všetkých dynamických úpolových športov,“ povedal na slávnostnom otvorení primátor Košíc Jaroslav Polaček.
 
,
 Úpolové športy sú mimoriadne populárne
 
Investície za takmer pol milióna eur
 
V roku 2021 začalo mesto objekt bývalej školy postupne opravovať. Realizovali sa tu nevyhnutné stavebné práce za 213 000 eur. V ďalšej etape v roku 2022 sa investovalo do úpravy interiéru telocviční, šatní, sociálnych zariadení a do zakúpenia potrebného vybavenia 134 145 eur. V poslednej etape, ktorá sa začne už v polovici augusta je naplánovaná rekonštrukcia fasády, výmena okien na prízemí a oplotenie v celkovej výške 119 918 eur.
 
Rozvoj športovej mládeže ale aj reprezentantov
 
Úpolové športy sú v súčasnosti mimoriadne populárne a Slovensko v nich dosahuje medzinárodné úspechy. Patrí medzi nich napríklad karate, džudo, taekwondo, kickbox, box, či zápasenie.
 
 Kedysi schátraná budova, dnes ponúka priestor športovcom
 
„Je skvelé, že konečne niečo takéto v Košiciach máme, že môžeme tieto krásne priestory využívať naplno, tak na klubovej ako aj na reprezentačnej úrovni,“ skonštatovala reprezentantka Slovenska v taekwonde, Gabriela Briškárová.
 
Centrum vybavili špeciálnou podlahou
 
Pri tréningu potrebujú kontaktné bojové športy špeciálnu podlahu, ktorú nie je možné aplikovať v bežných školských telocvičniach. Práve v tomto tréningovom centre ju však majú športovci k dispozícii. Samotné centrum disponuje veľkou halou s rozmermi 24x12m, menšou telocvičňou s rozmermi 12x12m a zrkadlovou telocvičňou s rozmermi 12x4m.
 
 
 Priestory sú určené i na iné športy
 
„Mal by tu ešte pribudnúť boxerský ring pre ringové športy. Postupne tiež chceme zrekonštruovať celé prízemie a urobiť tu posilňovňu, kondičné centrum, regeneračnú linku a kardio telocvičňu,“ dopĺňa vedúci Referátu športu a mládeže Magistrátu mesta Košice, Mário Švec.
 
Zázemie nielen pre kontaktné športy
 
Tréningové centrum úpolových športov bude prevádzkovať mesto Košice. Poslúži nielen potrebám športových klubov, ale svoje miesto si tu nájdu aj jednotlivci a skupinové cvičenia ako napríklad tabata, aerobic, jóga, TRX či rôzne tance.
 
Telocvične bude môcť zároveň využívať aj Medzinárodná anglická škola KEIS, ktorá sídli v prenajatých priestoroch bývalej základnej školy a rovnako futbalisti miestneho klubu FK Košická Nová Ves, ktorí zápolia v VI. futbalovej lige. Prevádzka centra sa oficiálne začne v septembri tohto roka.
 
 Košice majú rozbehnutých veľa ďalších projektov v oblasti športu
 
Reštart košickej športovej infraštruktúry
  
Celkové investície mesta do rekonštrukcií telocviční a zlepšenie športového vybavenia na školách dosiahli v roku 2022 približne 2 milióny eur. Ďalšie desiatky miliónov eur sú určené na 14 veľkých projektov v rámci „Reštartu športovej infraštruktúry v meste Košice“.
 
K nim patrí napríklad rekonštrukcia basketbalovej Angeles arény za takmer 3 milióny eur vrátane úpravy okolia, dokončenie Košickej futbalovej arény za vyše 4 a pol milióna eur či výstavba Národného tréningového centra pre tenis s investičným podielom mesta Košice vo výške takmer 3 milióny eur.
 
 
Už čoskoro sa začne aj veľká rekonštrukcia Mestskej krytej plavárne, ktorá sa po novom zmení na Centrum olympijských športov, pričom mesto už aktuálne získalo na prestavbu stavebné povolenie.
 
Medzi ďalšie veľké projekty, ktorých výstavba sa už začala alebo sa čoskoro začne patrí prekrytie vodnopólového bazéna na kúpalisku Červená hviezda, výstavba nafukovacej atletickej haly pri ZŠ L. Novomestského, rekonštrukcia plavárne pri ZŠ Tomášikova, výstavba haly na Želiarskej ulici, vybudovanie nových ihrísk na Janigovej ulici, na Starozagorskej ulici a v Parku Mládeže.
(8:55, kosice.sk)
Diskusia
Pridať komentár