Búrky dorazia na Slovensko už dnes

1545x
11. August 2022
Búrky dorazia na Slovensko už dnes
 Ilustračný záber
 
Uplynulé dni sa na našom území nesú v znamení pokojnejšieho počasia, ale pokojné počasie nateraz končí. Už od dnešného dňa sa na naše územie opäť vrátia búrky, ktoré hrozia hneď na viacerých miestach.
 
Uplynulé týždne prinášal na naše územie buď horúce a slnečné dni, alebo upršané a oblačné počasie. Teraz však na našom území zavládlo relatívne pokojné počasie.
 
Počasie je totiž pod vplyvom oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ktorý aktuálne prináša na Slovensko prevažne slnečné a príjemné počasie s teplotami do +30 °C.
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Tropické dni sa tak na našom území nevyskytujú a súčasne nevystrájajú ani silné búrky. To sa však už čoskoro zmení a počasie na našom území bude opäť turbulentné.
 
Počasie pod vplyvom výškovej tlakovej níže
 
Nad Ukrajinou sa aktuálne nachádza plytká tlaková níž, ktorá bude mať dominantný vplyv na charakter počasie na Slovensku počas nadchádzajúcich dní. Táto výšková tlaková níž totiž prinesie do teplého vzduchu vlhkosť, ktorá zapríčiní, že počas popoludnia sa v našom regióne začne vytvárať kopovitá oblačnosť.
 
Táto tlaková níž sa vo vyšších vrstvách atmosféry presunie následne nad Balkán a bude mať dominantný vplyv na počasie u nás až do konca tohto týždňa.
 
Prvé búrky prídu už vo štvrtok
 
Z kopovitej oblačnosti sa počas popoludňajších hodín začnú na našom území tvoriť prehánky a búrky, pričom prvá vlna búrok čaká Slovensko už vo štvrtok.
 
 
K tvorbe prehánok a búrok bude dochádzať predovšetkým nad Poľskom a nad Ukrajinou a táto zrážková činnosť následne postúpi smerom nad naše územie. Veľmi podobne to bude aj v nadchádzajúcich dňoch. Okolo tlakovej níže sa budú obtáčať jednotlivé zrážky a búrky, ktoré nezasiahnu len Slovensko, ale oveľa širší región od Poľska až po Stredomorie.
 
Dnes sa búrky na našom území očakávajú predovšetkým na severnom a východnom Slovensku. Jednotlivé prehánky a búrky sa budú pohybovať od severovýchodu smerom k juhozápadu. Búrky by mali byť sprevádzané predovšetkým zosilnením zrážok, avšak v jadrách jednotlivých búrkových buniek nemožno vylúčiť ani krúpy.
 
V piatok by sa situácia na našom území mala upokojiť a prehánok a búrok by malo byť v porovnaní so štvrtkom o čosi menej. Najnebezpečnejšia situácia sa predbežne črtá na sobotu. Prehánky a búrky sa postupne očakávajú na mnohých miestach nášho územia a mohli by byť aj intenzívnejšie. 
(10:50, iMeteo.sk)  
Diskusia
Pridať komentár