Kostoly na Gemeri a Malohonte ako prvé na Slovensku so značkou Európske dedičstvo

637x
12. August 2022
Kostoly na Gemeri a Malohonte ako prvé na Slovensku so značkou Európske dedičstvo
Kostolíky na Gemeri a Malohonte
 
Oficiálna slávnosť pri príležitosti udelenia európskej značky sa uskutoční podvečer 12. augusta v kostole evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Rimavskom Brezove.
 
Stredoveké fresky v 12 kostoloch v Gemeri a Malohonte získali v apríli ako prvé na Slovensku prestížnu značku European Heritage Label (EHL) - Európske dedičstvo. Po prísnom hodnotení udeľuje Európska komisia túto značku lokalitám alebo objektom, ktoré reprezentujú európsku históriu a odrážajú spoločné európske hodnoty a ich vplyv na rozvoj kultúry a spoločnosti.
 
Oficiálna slávnosť pri príležitosti udelenia značky, sa uskutoční dnes podvečer v kostole evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Rimavskom Brezove.
 
 Stredoveké fresky
 
„Od roku 2013 získalo značku Európske dedičstvo 48 lokalít v Európe, na Slovensku ju doposiaľ nemala žiadna. Preto si nesmierne cením, že medzi jej prvých nositeľov patria aj štyri kostoly z Košického kraja v Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach a Plešivci. Pre región Gemer je to skvelý impulz na ďalší rozvoj, nielen v oblasti cestovného ruchu. Perlou medzi gemerskými kostolmi je Evanjelický kostol v Štítniku, ktorý drží hneď niekoľko prvenstiev: nachádza sa tu zrejme najrozsiahlejšia stredoveká nástenná maľba na Slovensku s rozlohou 200 štvorcových metrov a tiež najstarší funkčný organ na Slovensku,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Štyri gotické kostoly na Gemeri získali titul v spoločnej nominácii s ôsmimi kostolmi z Banskobystrického kraja v Kameňanoch, Kraskove, Kyjaticiach, Rimavskej Bani, Rimavskom Brezove, Chyžnom, Rákoši a Šiveticiach.
 
„Veľmi nás teší, že sa nám spoločne podarilo získať túto prestížnu značku. Vieme, že tento región patrí medzi najmenej rozvinuté regióny Slovenska a preto verím, že získanie značky bude stimulom pre aktivity, ktoré prispejú k jeho rozvoju,“ hovorí predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.
 
 Väčšina kostolov je pre turistov sprístupnená
 
Už v letnej sezóne 2022 sa podarilo dosiahnuť, že väčšina ocenených kostolov je sprístupnená pre turistov a návštevníkov počas sobôt. Detailné informácie o možnostiach návštevy chrámov poskytuje združenie Gotická cesta ako aj organizácie cestovného ruchu na svojich weboch a profiloch na sociálnych sieťach. Okrem toho je možné navštíviť kostoly aj počas organizovaných podujatí.
 
Na Gemer a do Malohontu vďaka workshopom, rezidenčným pobytom či výmene s ostatnými držiteľmi značky Európske dedičstvo zavíta do konca roka 2026 množstvo domácich i zahraničných umelcov a študentov.
 
 Značku Európskeho dedičstva si prevzali v Bruseli
 
Značka Európske kultúrne dedičstvo (European Heritage Label) funguje v súčasnej podobe od roku 2013. Doposiaľ ju dostalo 48 lokalít v Európe. Tento rok Európska komisia pridelila titul Európske kultúrne dedičstvo 12 lokalitám z krajín: Grécko, Bulharsko, Chorvátsko, Španielsko, Luxembursko, Litva, Slovensko, Nemecko, Rumunsko, Fínsko, Taliansko a Belgicko. Slovenskej pamiatke bola v tomto roku udelená po prvýkrát.
 
Zástupcovia Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja, Pamiatkového úradu SR a občianskeho združenia Gotickej cesty si značku európske dedičstvo prevzali 13. júna v Bruseli.
(15:05, VUCKE)
Diskusia
Pridať komentár