VIDEO | V Kobylách sa súťažilo o pohár detskej hasičskej ligy

1755x
16. August 2022
V Kobylách sa súťažilo o pohár detskej hasičskej ligy
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V Kobylách sa uskutočnila detská hasičská súťaž v disciplíne požiarny útok s vodou.
 
„Je to súťaž mladých hasičov z okresnej ligy, ktorá je založená tohto roku. Je tu šesť družstiev z okresu, keď sa nemýlim, ale jedno družstvo tu je určite i mimo nášho okresu,“ uviedol Jozef Šoltys, starosta obce Kobyly.
 
Detskú hasičskú ligu plánovali založiť už skôr, no pandemické obdobie im to neumožnilo.
 
 Hasičská súťaž
 
„My sme zistili po pár rokoch, že nám tu odumiera trošku generácia hasičov, našich nasledovníkov. Zhodli sme sa, že treba čosi také obnoviť a vlastne po nejakých 26 rokoch zasa beháme takéto detské útoky na 10 metrové hadice a myslím si, že toto je tá správna cesta ako hľadať nasledovníkov. Záujem v tímoch, ktoré sa prihlásili je veľký aj v trénovaní a celkovo je tam veľká iniciatíva, ale mám pocit, že ešte nie všetci o tom vedia, že čosi také sme v Bardejove rozbehli“ informoval Pavol Tvarovský, spoluorganizátor a zakladateľ Detskej hasičskej ligy.
 
 Prilákala množstvo divákov
 
„Detská liga je liga v požiarnom útoku. Máme hry Plameň, máme CTIF, ktoré sú vlastne v rôznych disciplínach, ale taká kráľovská disciplína v hasičskom športe je práve požiarny útok. Práve preto sme sa chceli sústrediť na túto disciplínu aj s deťmi, ktoré behajú na kratšie desať metrové hadice a savičky 1,6 metra, kde vlastne je skoro všetko tak ako pri dospeláckom športe, len je to trošku skrátené,“ ozrejmil Jozef Hankovský, spoluorganizátor súťaže.
 
 Víťazné poháre a vecné ceny
 
Detská hasičská súťaž pozostávala z disciplíny, ktorá vyžadovala rýchlosť, sústredenosť i presnosť mladých hasičov.
 
„Je to požiarny útok na terče, pri ktorom sa meria výsledný čas. Ráta sa horší čas na terči, pretože máme dva terče, a potom pri vyhodnotení celej súťaže sa berie celkový lepší čas,“ uviedol Vladimír Matej, porotca súťaže.
 
Organizátori Detskej hasičskej ligy veria, že záujemcov o tento šport pribudne a rozrastie sa tak počet ich nasledovníkov.
(10:48, red)
 
Diskusia
Pridať komentár