VIDEO | 7. ročník Benefičného behu za A(tra)ktívny Bardejov podporil dva projekty

1265x
18. August 2022
Projekty podporilo 77 bežcov 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Posledný júlový deň patril Benefičnému behu za A(tra)ktívny Bardejov, ktorý zorganizovala komunitná nadácia. Jeho cieľom je podporiť projekty, ktoré prispejú k atraktivite mesta.
 
„Dnes sú tu dva projekty. V jednom projekte sa jedná o opravu Zborovského hradu a druhý projekt je zameraný na založenie plaveckej škôlky pre deti od 0 do 6 rokov. To je to, čo nám tu vlastne chýbalo. Bude to prvá takáto škôlka, pokiaľ sa projekt úspešne zrealizuje, takže si myslím, že aj pomerne dosť mladých rodičov prišlo podporiť tento projekt,“ uviedol Jozef Jarina, riaditeľ Komunitnej nadácie Bardejov.
 
Každý bežec podporil jeden z vybraných projektov svojím štartovným príspevkom vo výške 12 eur. Komunitná nadácia ku každému euru pre každý projekt pridala ďalšie euro.
 
„Hrad je veľmi rozsiahly, takže ak chceme každoročne posunúť jeho renováciu dopredu, tak sa usilujeme o každý grant i o každú korunku. Toto je jedna z príležitostí ako získať peniaze a ako urobiť propagáciu národnej kultúrnej pamiatke hrad Zborov,“ ozrejmil Vladimír Kaminský, predseda Združenia na záchranu Zborovského hradu.
 
Bežci si mohli vybrať z dvoch projektov, za ktorý pobežia
 
„Naša plavecká škôlka je vlastne projekt pre všetkých predškolákov a možno aj pre predškolákov, pretože sa venujeme deťom od dvoch do šiestich rokov. Učíme ich plávať a hlavne tie najdôležitejšie základy. Nevravím, že je to čisto len o plávaní, skôr ide o celkovú koordináciu tela, aby to dieťa správne prosperovalo a rástlo,“ Eva Novotná, riaditeľka Plaveckej škôlky.
 
Benefičného behu sa zúčastnilo 77 registrovaných bežcov, ktorí podporili vybrané projekty.
 
„Takéto veci sú podľa mňa dôležité na to, aby sa v spoločnosti, v meste alebo obci niečo konalo pre ľudí, takže táto cesta je veľmi dobrá. Vyzbierajú sa nejaké peniaze, ľudia majú nejakú aktivitu, niečo sa spropaguje trochu a je to super. Vynikajúco a som veľmi spokojný lebo som urobil osobný rekord takže som veľmi rád,“ uviedol Jakub Gladiš, účastník behu.
 
Na projekty sa podarilo prispieť sumou takmer 3000 eur 
 
„Ja som sa zúčastnil tohto behu preto, lebo som chcel podporiť jeden, respektíve obe projekty, pretože sme behali spolu s manželkou. Ja som podporil plaveckú časť a manželka zasa Zborovský hrad. Je to jedna z tých udalostí, kde nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Je to podpora miestnych komunít, je to podpora aktívnych občanov v meste a zúčastňujeme sa toho posledné dva roky, tak verím, že to bude pokračovať a budeme mať možnosť sa zúčastniť aj na budúci rok,“ informoval Miloslav Olejár, účastník behu.
 
„My patríme pod Plaveckú škôlku Bardejov. To je ten druhý projekt Predškoláci vo vode, no a keďže tu moja pani manželka je riaditeľka OZ, tak sme sa rozhodli prísť podporiť aj náš projekt i projekt Zborovského hradu. Rozdelili sme si to na polovicu,“ odpovedal Stanislav Novotný, účastník behu.
 
Podporiť projekty mohol každý obyvateľ, ktorému záleží na zlepšovaní života v Bardejove.
 
Víťazní bežci a bežkyne v behu za A(tra)ktívny Bardejov 2022
 
HLAVNÝ BEH - 6 km
 
Kategória MUŽI:
1. miesto - MATÚŠ NAGY
2. miesto - PETER ŠOLTÝS
3. miesto - PETER GAJDÁR
 
Kategória ŽENY:
1. miesto - PETRA ŠANULÁKOVÁ
2. miesto - LINDA HLAVINKOVÁ
3. miesto - MARÍNA VARHOĽÁKOVÁ
 
 
HOBBY BEH - 2 km
 
Kategória MUŽI:
1. miesto - MILOŠ MITAĽ
2. miesto - SAMUEL KURUC
3. miesto - PATRIK KANCA
 
Kategória ŽENY:
1. miesto - HELENA ŠIMCOVÁ
2. miesto - RENÁTA KURUCOVÁ
3. miesto - ALISA PODOLSKÁ
 
K úspechu celého grantového programu pomohli predovšetkým firemní partneri: spoločnosť BARDFARM, s.r.o. – Lekáreň U Sv. Egídia, ako generálny partner, a partneri Hobby House Kobyly, Anavek, s.r.o., Viera Korytková – Richelieu, Trudon nábytok, Hypermarket Tesco, Prima les, s.r.o., Topa sport, Lucas Art Production
 
a mediálni partneri: Ponet press, Ahoj Bardejov, Bardejovská TV spoločnosť.
 
Dobrovoľníci: učitelia – časomerači z Gymnázia L.S. a I. ZŠ na Ul. Komenského, študenti a žiaci Gymnázia L.S. a I. ZŠ na ul. Komenského a deti ukrajinských odídencov.
(13:57, red, foto: aurifoto)
Diskusia
Pridať komentár