VIDEO | Bartošovce ožili hudbou i sprievodnými aktivitami

1167x
22. August 2022
Slávnosti opäť po dvoch rokoch
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Tradičné slávnosti bartošovskej kotliny po dvojročnej prestávke znova prilákali veľké množstvo návštevníkov i vystupujúcich, ktorí si spoločne zaspievali, zatancovali a zabavili sa. Na pódiu sa predstavilo viacero folklórnych súborov a svojim humorom rozveselila ľudová rozprávačka Araňa.
 
„Okrem toho je tu pripravený bohatý program pre deti. Sú tu skákacie hrady, prezentujú sa tu miestni dobrovoľní hasiči. Každý si môže vybrať podľa svojej chutí,“ uviedol Václav Hudák, starosta obce Bartošovce.
 
Na slávnostiach vystúpil aj domáci súbor Bartošovčan, ktorý sa na pódiu predstavil dvakrát. Ľudovým tradíciám sa venujú tak muži, ako aj ženy.
 
„Snažíme sa väčšinou prezentovať domáce piesne, ale už to nejde, lebo už ani nevieme, ktoré sú domáce pretože komu sa páči nejaká pieseň, tak si ju potom prisvojí a nejakým spôsobom doplní, trochu zmení melódiu. Snažíme sa vyberať z tohto regiónu,“ prezradil Marcel Horváth, člen FS Bartošovčan.
 
„Máme také piesne ako Bartošovce valal, tie také naše, čo ešte naši dedovia nás naučili alebo sa spievali po vatrách, po kúpaliskách. Máme aj CD, kde máme aj svoje pesničky a chystáme aj tretie, nové, neviem či sa nám to podarí a tam máme pár pesničiek, ktoré ešte neboli v éteri,“ povedal Jozef Lazúr, vedúci FS Bartošovčan.
 
„Je to ich taká srdcová záležitosť, tieto slávnosti. Oni sa na to veľmi dobre a dlho pripravujú,“ doplnil starosta.
 
Domáci folklórny súbor Bartošovčan
 
„Zatiaľ nás to baví. Chlapi chodia radi na skúšky. Tam sa stretneme, porozprávame aj o iných veciach. Myslím si, že by to malo pokračovať, len dúfam, že viac mladých, keď sa tu usadia, budú mať záujem pokračovať v tejto tradícií,“ dodal Horváth.
 
Atrakcie aj pre najmenších 
 
V Bartošovciach nechýbali ani koníky, na ktorých sa povozili najmenší návštevníci a ktorí mali z takejto jazdy obrovskú radosť.
 
„Som veľmi rád, že tu prišli dva kone a že sa môžeme povoziť zadarmo,“ prezradil malý návštevník.
 
„Všetko bolo super,“ pochvaľovala si návštevníčka.
 
 
„Mal som takú príležitosť byť v tábore, ale nechcel som ísť. Mám takú motiváciu, že by som chcel ísť, ako ten koník trasie,“ povedal chlapec.
 
„Bolo to veľmi dobré, aj kone sú veľmi dobré. Teraz pôjdem druhý krát,“ uviedlo dievča.
 
Svoje hasičské umenie predviedli aj miestni dobrovoľníci, ktorí tiež prezentovali novú požiarnu techniku.
 
„Máme tu aj povodňový vozík, ktorý je vybavený povodňovou stenou a hasičskými striekačkami na záchranu proti živelnej pohrome, proti vode,“ uviedol Stanislav Minčák, veliteľ dobrovoľných hasičov obce Bartošovce.
 
Obnovený amfiteáter 
 
Bartošovské slávnosti sa konajú od roku 2005, no posledné dva roky sa pre pandémiu neuskutočnili. Aj preto musela obec vynoviť pódium pri futbalovom ihrisku.
 
„Chýbalo to a bolo to aj cítiť medzi ľuďmi. Stále sa dopytovali čo bude, kedy bude, či bude niečo alebo nebude. Samozrejme situácia bola taká aká bola. Aj areál amfiteátra, ktorý sme si postavili za tie dva roky dosť chátral, nič sa tu nedialo. Teraz v jari sme sa pustili do obnovy, rekonštrukcie, takže je teraz v takom stave ako vidíme a slúži svojmu účelu,“ dodal starosta.
 
„Všetci slávnosti uvítali a ten tradičný guľáš, klobása a pivo každého prilákal, takže ja verím, že to dopadne dobre a minieme všetko pivo v sudoch,“ dodal na záver člen FS Horváth.
(12:13, red, foto: FB Obec Bartošovce)
Diskusia
Pridať komentár