Poškodený most medzi Herľanmi a Banským búrajú, nahradí ho dočasné premostenie

837x
23. August 2022
Most je v havarijnom stave
Most medzi Herľanmi a Banským bol postavený v roku 1948
 
Košický samosprávny kraj začína búracie práce na moste M7142 cez horský potok pred obcou Herľany v smere z Banského. V najbližších dňoch bude most zbúraný a sutiny odstránené. Na jeho mieste osadí zhotoviteľ dočasné mostné provizórium dlhé 12 metrov.
 
„Ani táto stavba sa neobišla bez menších problémov, súťaž na zhotoviteľa sme museli opakovať. Pred začatím búracích prác bolo tiež potrebné spracovať projekt, zabezpečiť inžiniersku činnosť a vypracovať povodňový plán zabezpečovacích prác. Po náročnej administratívnej časti prác tak môžeme odovzdať stavenisko zhotoviteľovi, ktorý začína s búraním poškodenej nosnej konštrukcie mosta,“ informoval generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč.
 
Havarijný stav 
 
Most medzi Herľanmi a Banským bol postavený v roku 1948, podľa odborného posudku statika sa nachádza v poslednom stupni stavebno – technického stavu VII, čo znamená havarijný. Z dôvodu jeho možného kolapsu nariadil Okresný úrad Košice – okolie jeho úplnú uzáveru. V najbližších dňoch zhotoviteľ demontuje zábradlia, vybúra rímsy a mostovku a odstráni (slovosled) aj šesť oceľových nosníkov, ktoré tvoria nosnú konštrukciu. Dočasné mostné provizórium bude založené na spodnej stavbe pôvodného mosta. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mali tieto práce trvať 30 pracovných dní od odovzdania staveniska. Úsek medzi Herľanmi a Banským by tak mal byť opäť prejazdný najneskôr v polovici septembra. Po oceľovom premostení budú môcť prechádzať vozidlá do 25 ton, a to v jednom jazdnom pruhu. Premávku bude riadiť svetelná signalizácia.
 
 
Búracie práce aj prenájom dočasného premostenia hradí zo svojho rozpočtu Košický samosprávny kraj, práce si vyžiadajú takmer 264 000 eur. „Výstavba nového mosta je súčasťou projektu rekonštrukcie cesty II/576 medzi Bohdanovcami a Herľanmi, na ktorú sme získali prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu.
 
Nový most v budúcom roku
 
Z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov v súčasnosti prebieha opakované verejné obstarávanie na zhotoviteľa tejto rozsiahlej rekonštrukcie. Aby bol úsek aspoň dočasne prejazdný a dopravné obmedzenia čo najmenšie, z projektu bolo vyňaté zbúranie mosta a realizujeme ho vo vlastnej réžii. Obyvateľom už teraz ďakujeme za trpezlivosť. Aj keď realizácia eurofondových projektov je časovo aj administratívne veľmi náročná, verím, že nový most bude na tomto úseku stáť v budúcom roku,“ dodal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
(18:38, vucke.sk)
Diskusia
Pridať komentár