VIDEO | Ján Andrejko navrhuje zmeny na radnici i v územnom pláne

1108x
09. September 2022
Program Jána Andrejka ponúka
Prešovu víziu mladého mesta
 
Ján Andrejko, dlhoročný náčelník Mestskej polície v Prešove, ohlásil svoju kandidatúru na post primátora mesta Prešov. Vo svojom programe predstavil víziu mladého mesta s funkčnou radnicou, novými investormi, futbalovým štadiónom, či s modernou Delňou.
 
Sľubuje pritiahnuť investorov
 
„Jednou z mojich vízií je dostať do Prešova investorov. Práve oni tu vedia priniesť peniaze a vytvoriť pracovné miesta pre našich občanov. Naše mesto vymiera, šikovní mladí ľudia sú nútení odchádzať, nevedia sa realizovať doma, čo je veľká škoda. Ak to chceme zastaviť, musíme im dať dôvod ostať tu,“ skonštatoval na tlačovej besede kandidát na primátora mesta Ján Andrejko.
 
„Kým pred desiatimi rokmi nás tu žilo 95 tisíc, dnes je to už o 10 tisíc menej. Bude pre mňa prioritou udržať mladé rodiny v našom meste a vytvoriť im adekvátne podmienky pre život a vychovávanie novej generácie.“
 
Štadión mohol byť pri Eperii
 
„Radnica už dlhé roky nevie postaviť futbalový štadión, ktorý by bol pýchou mesta, športovcov a v neposlednom rade aj najstaršieho slovenského futbalového klubu. Áno, takáto stavba je otázkou financií, ale možnosti sú stále, len netreba peniaze rozobrať. Treba ich dať tam, kam patria - investovať do štadióna, ktorý môže pokojne vyrásť aj na zelenej lúke."
 
"Treba sa možno inšpirovať v iných slovenských mestách, kde to funguje. Netreba stavať nič megalomanské, skôr menší, ale funkčný štadión.“ Podľa jeho slov radnica premrhala šancu postaviť takýto futbalový stánok napríklad vedľa OC Eperia.
 
Územný plán je podľa Andrejka zastaraný
 
S uvedenou problematikou súvisí zmena územného plánu, o ktorom Ján Andrejko tvrdí, že je zastaraný. „Ak bude jasne nastavený plán, jasne dané pravidlá, nevznikne viac omylov. Vďaka správnemu územnému plánu nebudú vyrastať len bytovky na nevhodných miestach, ale nebudú sa ani zahusťovať ulice, cesty, či parkoviská. V iných mestách stavajú bytovky a medzi nimi zeleň. Tu staviame bytovky a medzi ne ešte aj parkovisko. Namiesto toho, aby mali ľudia výhľad na les stromov, pozerajú na les áut.“
 
 
Ján Andrejko by rád urobil množstvo zmien, ktoré mesto oživia
 
„Dlhé roky vyčítajú Prešovčania radnici, že nemáme centrum, kde by to žilo. A je to tak. Prečo by sme nemohli robiť akcie v centre, ktoré by podporili miestnych podnikateľov? Mohli by sme, len sa musíme viac zaujímať a spolupracovať. Nepodporovať len vybranú skupinu, ale dať všetkým rovnakú šancu,“ navrhuje Ján Andrejko.
 
Inde termálnu energiu využívať vedia, v Prešove nie
 
J. Andrejko dodáva, že „rovnakú šancu si zaslúži Delňa. Ako je možné, že v Maďarsku vedia postaviť akvaparky a využívať termálnu energiu? Vedia to urobiť v Poľsku, na Slovensku to urobili v Poprade, v Lipanoch, robia to pri Košiciach, len my v Prešove spíme.“
 
„Navyše dnes, keď vidíme, aké drahé sú energie, môžeme okrem rekreačného miesta pre nás všetkých využiť tepelnú energiu na vykurovanie. Môžeme urobiť vrt, vytiahnuť teplú vodu na povrch, postaviť akvapark, aby Prešovčania nemuseli chodiť do Maďarska, či do Poľska. Tepelnú energiu vieme využiť na vykurovanie Švábov, Solivaru i Sekčova,“ vysvetľuje J. Andrejko.
 
Treba zmeniť nastavenie mestského úradu
 
Toto všetko sa podľa slov kandidáta nezaobíde bez základnej zmeny – správneho nastavenia mestského úradu. „Práve radnica je tým hnacím motorom, tým srdcom mesta, ktoré keď nefunguje, nemožno nič zmeniť k lepšiemu. Organizačná štruktúra mestského úradu je zlá, procesy chybne nastavené, a preto nefungujú, toto nie je chyba zamestnancov.“
 
„Nevieme získavať peniaze z eurofondov. Môžeme hovoriť, čo všetko by sme chceli zmeniť, ale bez tohto základného pilieru mesta to nejde. Je potrebné prekopať organizačnú štruktúru, nechať robiť si svoju prácu odborníkov a nie nominantov politických strán,“ dodal aktuálne ešte náčelník mestskej polície.
 
Podáva ruku ochotným Prešovčanom
 
„To je to, čo chcem priniesť mestu Prešov a nám všetkým. A budem rád, ak jeho budúcnosť vezmeme do spoločných rúk a postavíme náš milovaný Prešov na nohy. A za to vám ručím svojím menom a podám ruku každému jednému z vás, kto chce úprimne zmeniť Prešov k lepšiemu,“ odkázal na záver Prešovčanom.
 
Ján Andrejko pôsobí v polícii 31 rokov, kde sa z hliadkového príslušníka vypracoval na aktuálnu pozíciu náčelníka mestskej polície mesta Prešov. Okrem toho je prezidentom Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR, členom Rady pre prevenciu kriminality na SR a členom expertného tímu ZMOS-u pre danú oblasť samosprávy.
 (16:10, M. Kotradyová)
Diskusia
Pridať komentár