VIDEO | Šport v Šariši má prilákať nových športovcov

1009x
13. September 2022
Šariš športoval – bez rozdielu veku
Pozrite si našu videoreportáž z Veľkého Šariša
 
Prvá septembrová sobota rozhýbala Veľký Šariš plejádou športov. K tomu sa pridali divadlo, tanec a folklór. Mesto by rado motivovalo k športu čo najviac mladých. Tradíciu odštartovalo veľké podujatie k storočnici organizovaného športu v meste v roku 2019.
 
Do Šariša pricestovali elitné akadémie
 
Na futbalovom ihrisku prebiehal medzinárodný turnaj kategórií U9 a U10. „Sú to ročníky narodenia 2014 a 2013. Tento turnaj má prívlastok elitný, nakoľko sa tu zišlo niekoľko elitných akadémií nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Sú tu AS Trenčín, MŠK Žilina, zo zahraničia Benjaminek Krosno a z maďarských Debrecen, Kišavrda a Miškolc. Je tu veľa úspešných tímov, ale výsledkovo sa zatiaľ najviac darí poľským družstvám,“ informoval v priebehu podujatia Peter Herstek z CFT Academy.
 
Dievčatám sa páčili preliezky
 
Čo všetko zažili na turnaji budúci kanonieri? „Zažili sme krásne nahrávky, góly, kľučky, strely…,“ podelil sa s dojmami Vilko z vranovského tímu. „Góly aj parádne kľučky,“ pridal sa Stanko. „Všetky zápasy sme poprehrávali,“ skonštatoval.
 
„Páčilo sa mi tu. Hrali sme s Miškolcom a s Humenným. S Humenným sme vyhrali,“ pochválil sa Matúško. Čo pekné zažila malá Natálka? „Že Kubík hral futbal a boli sme na preliezkach.“
 
 
Veľký Šariš privítal elitné futbalové akadémie 
 
Zemiakovú medailu berú všetkými desiatimi
 
Futbalové sily si medzi sebou zmerali takisto firmy. Vlastné mužstvo vyskladali aj priatelia a zamestnanci Veľkého Šariša. Ako sa hralo jeho špílmachrom? „Myslím, že dnešná akcia – vzhľadom nna počasie a počet účastníkov, mládeže i dospelákov - dopadla veľmi dobre. Z takýchto akcií sa tešíme; bodaj by ich bolo viacej a viacej,“ zaželal si Tomáš Starinec z mužstva priateľov a zamestnancov mesta Veľký Šariš.
 
„Dopadli sme veľmi dobre. Tak, ako minulý rok, medaila bola zemiaková. Ale štvrté miesto je lepšie, lebo keď otočíte tabuľku, je to prvé miesto. Mne osobne sa hralo veľmi dobre. Zásluhou chlapcov som dal štyri góly. A akcia – tým, že som si sám pokosil ihrisko – podľa mňa topka,“ kontroval Stanislav Homičko z rovnakého tímu.
 
 
Na trávnik vybehli aj priatelia a zamestnanci Veľkého Šariša 
 
Vyšli atmosféra aj počasie
 
Ako sa hralo ďalším členom šarišského dream teamu? „Super, výborne,“ nechal sa počuť Tomáš Slovák. „Dnes bola výborná atmosféra a perfektné počasie na futbalový zážitok,“ doplnil ho Marek Kovaľ. Zo súperov bol podľa Tomáša Slováka asi najtvrdším orieškom tím Sergio.
 
Športy v sobotu sprevádzala bohato zastúpená kultúra na Námestí sv. Jakuba. „Myslím, že akcia sa vydarila veľmi dobre, program ide podľa našich predstáv. Dnes sa nám predstavili detičky zo Základnej umeleckej školy vo Veľkom Šariši, Folklórny súbor Kanaš, ktorý od prvého septembra už takisto patrí pod ZUŠ-ku, ľudové teleso Šariske gavaľire a tanečné divadlo Bodies. Zároveň vystúpilo divadielku Sarus,“ priblížila účinkujúcich, zviazaných s domovským Šarišom, vedúca Odelenia kultúry, športu a mládeže na MsÚ Veľký Šariš Mária Gáborová.
 
 
Športový deň spestril bohatý kultúrny program a folklór 
 
V Šariši na akciách spravidla nechýbajú
 
Šariske gavaľire na podobné akcie vo svojom meste chodievajú už 17 rokov. „S čím sme vystúpili? Zo stoviek pesničiek sme vybrali tri, ktoré sa nám teraz pozdávali. Budeme ešte vystupovať spoločne s Kanašanmi, s nimi sme si prvýkrát nacvičovali spoločné pesničky. Na to sa tešíme, bude to niečo úplne iné,“ avizoval Dušan Lukáč.
 
Šimon, Lukáš a Marek účinkujú vo folklórnom súbore Kanaš už asi päť rokov. „Budeme tancovať Šarkuraz a Beňadikovce,“ prezradil Lukáš. „Dievčatá budú spievať pesničku,“ doplnil ho Šimon. „Vystupovali sme už v Ovčom, v Kamienke, vo Svidníku...,“ zaspomínal si Marek. „A na festivale v Bulharsku,“ doplnil Lukáš.
 
 
V meste sa v sobotu predstavila plejáda športov 
 
Mladý súbor Kanaš má takmer 40 účinkujúcich
 
„Náš detský folklórny súbor Kanaš má 39 členov. Sú to deti od piatich do 13 – 14 rokov. Máme tiež skupinu väčších dievčat a dve ľudové hudby,“ vymenoval Jozef Galdun. „Robíme šarišský folklór, a potom oblasť rusínsku. Sme mladý súbor, baví nás to, páči sa nám to. Ľudová hudba dnes hrala rôzne šarišské piesne. V repertoári máme piesne z Jarabiny, deti budú tancovať tanec z Beňadikoviec. Potom sú ešte piesne z Víťaza a napokon východoslovenské piesne na pobavenie ľudí."
 
Podujatie absolvovalo tretí ročník
 
„Na rok 2019 nám vychádzalo sté výročie organizovaného športu vo Veľkom Šariši. Chceli sme poďakovať všetkým športovcom a pripravovali sme jedno veľké športové podujatie. To nám ukázalo, že pripraviť akciu, kde je nielen bohatý kultúrny program, ale ktoré je zamerané aj na šport, má veľký význam,“ uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.
 
 
Nechýbala bubnová show 
 
„Je pre nás veľmi kľúčové, aby sme týmto podujatím prilákali mnoho mladých budúcich športovcov ku športu ako takému. Preto sme pripravili ďalší formát. V roku 2019 bol akýsi odrazový mostík a dnes v roku 2022 je tretí ročník tohto podujatia. Hrá tu nielen dobrá hudba, ale máme tu ukážku nášho futbalového klubu, hokejistov, kolkárov, taekwonda. Sú tu tiež naši miestni umelci atď., čiže z každého rožka troška. A ako som povedal - práve kvôli tomu, aby sme prilákali mladých ľudí, aby sme prilákali k športu a aby sme sa možno aj trošku zabavili.“
 
 
Športový deň zavŕšil Lukáš Adamec a jeho kapela 
 
Reklama aj do susedných krajín
 
„Návštevníkov máme z celého Slovenska, ba dokonca vďaka spolupráci s CFT Academy sa dnes koná turnaj, ktorý je medzinárodného charakteru. Čiže sú tu zástupcovi z okolitých štátov. A je milé vidieť pobehovať po meste nielen našich rodákov, ale možno o tom konečne vedia i v zahraničí, že aj tu niekde vo Veľkom Šariši môže byť takéto podujatie. A možno práve zase takto vieme prilákať ľudí k športu,“ uzavrel Viliam Kall.
(10:45, red, foto: FB V. Šariš)
 
Diskusia
Pridať komentár