Seniori sa často stávajú obeťami podvodníkov

1099x
14. September 2022
Podvody na senioroch
Seniori sú riziková skupina
 
Opakovane sa stretávame s trestnou činnosťou páchanou na senioroch, ktorí sú v kontexte dnešnej modernej doby technológií veľmi ľahkými obeťami.
 
Jednou z legiend, ktoré páchatelia využívajú pri komunikácií s obeťami je aj tá, že vystupujú ako pracovníci či riaditelia banky a oznamujú poškodeným, že ich bankový účet bol napadnutý. Pod zámienkou záchrany peňazí žiadajú od poškodených všetky údaje k účtu. Týmto spôsobom potom páchatelia uskutočnia prevod peňazí ako aj ich výber z účtov poškodených.
 
“Obľúbenou“ legendou páchateľov je aj situácia, že zavolajú vytypovanej osobe s tým, že jej vnuk, syn, či iný blízky člen rodiny mal dopravnú nehodu.
 
Prišla o úspory 
 
V auguste tohto roku sa stala obeťou takéhoto protizákonného nekalého konania podvodníkov aj 65 ročná Prešovčanka, ktorá prišla o svoje úspory vo výške až 17 000 eur. Neznámy páchateľ za účelom vylákania peňazí telefonicky kontaktoval pani, predstavil sa jej ako riaditeľ banky a z dôvodu údajného napadnutia jej účtu žiadal od nej prístupové údaje a heslá k jej účtu. Pani z obavy o svoje úspory mu poskytla tieto údaje. Páchateľ následne bez jej vedomia a súhlasu previedol finančné prostriedky v uvedenej výške na iný účet.
 
 
V tomto prípade vďaka rýchlej reakcii poškodenej, ktorá túto udalosť ihneď oznámila na polícii a z dôvodu promptnej spolupráce medzi vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a pracovníkmi Finančnej spravodajskej jednotky v Bratislave sa podarilo zadržať časť finančných prostriedkov a to vo výške viac ako 7 700 eur. V prípade polícia vedie aj naďalej trestné stíhanie pre zločin podvodu.
 
Buďte obozretní 
 
Polícia preto opakovane apeluje na širokú verejnosť, ale hlavne na osamelo žijúcich seniorov, ktorým páchatelia vo väčšine prípadov volajú na pevnú linku, aby boli obozretní a aby nedôverovali cudzím osobám!
 
Napriek závažným skutočnostiam, ktoré sú im oznamované, je potrebné okamžite kontaktovať políciu! Neposkytujte nikomu svoje osobné či bankové údaje a už vôbec nikomu nezasielajte peniaze! Ak máte pochybnosti a nechcete z nejakého dôvodu hneď volať políciu, zavolajte aspoň svojim blízkym a overte si informácie, ktoré Vám boli oznámené.
(11:29, krpzpo)
Diskusia
Pridať komentár