Košická župa spúšťa nákladnú cestnú rekonštrukciu

783x
14. September 2022
Župa opraví cestu za tri milióny
 
Župa opraví cestu, most aj priepusty 
 
Košický samosprávny kraj (KŠK) spúšťa prvú etapu jednej z najrozsiahlejších rekonštrukcií ciest. Ide o šesť kilometrov dlhý úsek medzi hranicou okresov Vranov nad Topľou / Košice-okolie a križovatkou s cestou III/3290 v obci Herľany. Župe s projektom v hodnote 3,3 milióna eur pomôžu eurofondy.
 
Polepší si aj most
 
Projekt realizuje firma COLAS Slovakia, a.s. „Ide o náročnú rekonštrukciu, ktorú sme na župe pripravovali dlho aj vzhľadom na to, že sme na ňu žiadali financie z Integrovaného regionálneho operačného programu. Táto cesta je súčasťou investície v Košiciach-okolí, ktorú sme rozdelili do dvoch etáp.“
 
„Prvá etapa zahŕňa rekonštrukciu cesty II. triedy od hranice okresov Košice-okolie a Vranov nad Topľou až za križovatku s cestou III. triedy v obci Herľany. Súčasťou rekonštrukcie cesty bude okrem iného i oprava mosta medzi Herľanmi a Banským. Som rád, že je to ďalšia investícia v okrese Košice-okolie, kde je dlhodobo najhorší stav ciest v našom kraji,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Opravia trinásť priepustov
 
Na úseku od križovatky Herľany smerom na Banské zrekonštruujú nielen cestu, ale aj most, ktorý je momentálne pre havarijný stav uzatvorený a nahradilo ho dočasné premostenie. V pláne je rozšírenie vozovky, doplnenie bezpečnostných zariadení a dopravného značenia, či výstavba autobusovej zastávky v Herľanoch s priechodom pre peších s bezbezbariérovou úpravou.
 
 
Investícia pohltí 3,3 milióna eur, pomôžu eurofondy 
 
Rekonštrukciou rovnako prejde trinásť cestných priepustov, ktoré budú obnovené a sfunkčnené. Dodávateľ upraví betónové čelá priepustov, vybuduje vtokové jamy, priepusty predĺži a prečistí. Na úseku tiež pribudne meteostanica.
 
Doprava pôjde v jednom pruhu
 
Rekonštrukcia cesty II/576 bude realizovaná za plnej premávky. Cestári budú pracovať po poloviciach, doprava tak bude vedená v jednom jazdnom pruhu. Podľa zmluvy s dodávateľom by mala byť stavba ukončená na jar 2023. Župa v súčasnosti finalizuje aj verejné obstarávanie na dodávateľa II. etapy rekonštrukcie úseku Bohdanovce – Herľany za viac ako 7 miliónov eur.
(14:00, KSK, foto: FB NDS)
 
Diskusia
Pridať komentár