Študenti SPŠ technickej hrali Finančnú odyseu DeLuxe

1546x
14. September 2022
Stredoškoláci sa učili gazdovať s financiami
 
 Pozrite si našu videoreportáž z podujatia
 
Na Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove realizovali projekt Ušetri a investuj, ktorý vzdeláva pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu. Projekt bol napísaný na hru Finančná odysea DeLuxe, ktorú sa žiaci učili hrať.
 
Financie pre tých, ktorí sa radšej hrajú
 
„Financiám sa venujem profesionálne už niekoľko rokov. Tým, že o financiách som napísal aj knihu, hra bola jej plynulým pokračovaním.“
 
„Keďže nie každý rád číta, ľudia sa radšej hrajú, povedal som si, že urobím aj finančnú hru, aby sa finančnej gramotnosti dalo učiť aj prostredníctvom nej,“ vysvetlil okolnosti vzniku aktivity autor hry Milan Pavlík. Vyštudovaný lekár pôsobil pri podujatí zároveň ako lektor.
 
 
Žiaci vykonávali rôzne finančné operácie. Zvíťazili, ak im ostala hotovosť 10 000. 
 
Menou hry boli finančné limity
 
Každý žiak dostal určitú čiastku a hodením kocky sa posúval po políčku. Mohol si založiť firmu, investovať, brať a splácať úver. Víťazom bol hráč s hotovosťou 10 000, nulou finančných limitov, čo bola mena hry a pasívnym príjmom 1000 finančných limitov.
 
„Žiaci majú určitú hotovosť, majú nulový úver a zvyšujú si svoj pasívny príjem,“ priblížila zástupkyňa riaditeľa školy Helena Labancová.
 
 
Autorom i lektorom hry Finančná odysea DeLuxe je Milan Pavlík 
 
Zaobchádzať s peniazmi sa učili druháci a tretiaci
 
„Môžeme sa tu naučiť, ako pracovať s peniazmi,“ podelila sa o dojmy študentka Lucia. „Učíme sa o finančnej gramotnosti, čo do života viac – menej potrebujeme, keďže je inflácia a ceny nehnuteľností a ďalších vecí rastú. Asi po piatich sekundách som absolvoval krach svojej firmy, čo je dnes asi moja najväčšia skúsenosť,“ s úsmevom pridal dojem z podujatia Šimon.
 
Výstupom projektu bude medzitriedne školské kolo súťaže, ktoré škola plánuje na október a november.
(16:15, red, foto: FB školy)
 
Diskusia
Pridať komentár