Cenu vojvodu z Edinburghu prevezme aj 18-ročný Šimon

1140x
16. September 2022
Medzi spolužiakmi robí osvetu o šikane
 
Kto chce získať ocenenie, musí absolvovať štyri výzvy
 
Iba 18-ročný Šimon Hajdučko z Humenného otvára so svojimi rovesníkmi tabuizované témy ako šikana, či nenávistné prejavy.  
 
Sloboda prejavu a šikana je rozdiel
 
“Bolo pre mňa podstatné, aby si študenti počas mojich prednášok uvedomili dopady takéhoto správania. A hlavne pochopili, že medzi nenávistným prejavom a slobodou prejavu je velikánska priepasť a rozdiel,” dodal študent Gymnázia arm. gen. L. Svobodu v Humennom.
 
Šimon patrí do skupiny vyše 160 študentov z Prešovského kraja, ktorí si v utorok 20. septembra preberú v Prešove významné medzinárodné ocenenie vojvodu z Edinburghu - skrátene DofE.
 
Pracovať musia aspoň pol roka
 
Mladý človek, ktorý chce cenu vojvodu z Edinbrghu (DofE) získať, musí na sebe vytrvalo pracovať aspoň šesť mesiacov a prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.
 
 V Prešovskom kraji ocenenie obdrží vyše 160 študentov
 
Šimon v rámci DofE oprášil gitaru, na ktorej hrával ešte počas základnej školy a kondičku si trénoval skokom cez švihadlo.   
 
Uvedomili si, že sa to týka aj ich
 
“Najväčší úspech mala téma nenávistných prejavov. Na začiatku mali študenti pocit, akoby sa ich to netýkalo. V priebehu aktivít som však postupne videl, ako si začali uvedomovať, že nenávistné prejavy sú, žiaľ, všade okolo nás. Či ide o nenávistné príspevky na sociálnych sieťach, pokrikovanie po Rómoch na ulici alebo “bežné” ohováranie spolužiaka,” vysvetlil mladý aktivista.
 
“Bolo pre mňa podstatné, aby si študenti uvedomili dopady takéhoto správania. A hlavne pochopili, že medzi nenávistným prejavom a slobodou prejavu je velikánska priepasť a rozdiel,” dodal.
 
Šimon Hajdučko sa venuje téme šikany, našlo sa v nej viacero jeho spolužiakov
 
Ocenenie DofE pomáha v zamestnaní a pri štipendiách
 
Okrem Šimona si dôležitosť a nevyhnutnosť dobrovoľníckej práce uvedomilo vyše 160 ďalších tohtoročných ocenených študentov z Prešovského kraja. Spolu venovalo pomoci vo svojom okolí vyše 2745 hodín, čo je v prepočte 343 pracovných dní. Čistili okolie a zbierali odpadky, venovali sa seniorom, či rovesníkom, pomáhali pre rôzne neziskové organizácie a šírili dobro.
 
“Ocenenie DofE je dôkazom toho, že mladí ľudia vedia na sebe makať, nastaviť si ciele a vytrvalo a motivovane pracovať na ich naplnení. Sú to cenné charakterové vlastnosti, ktoré uznávajú top slovenskí zamestnávatelia,” vysvetlil riaditeľ DofE na Slovensku Miloš Ondrášik.
 
Ocenenie uznáva vyše 20 zamestnávateľov a tiež pomáha pri získaní štipendií, či pri prihlasovaní sa na vysoké školy doma aj v zahraničí.
 
Ocenenie prevezme vyše 1300 mladých zo Slovenska
 
Čo je program DofE
 
DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý v roku 1956 založil princ Philip, vojvoda z Edinburghu, manžel britskej kráľovnej. Ročne ho realizuje vyše 1 milión mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 130-tich krajinách sveta.
 
Na Slovensku funguje program DofE od roku 2015. Na jeseň 2022 si svoje ocenenie DofE odnesie vyše 1300 mladých z celého Slovenska. Ocenenie študentov prebehne 20. septembra 2022 v historickej budove divadla Jonáša Záborského v Prešove medzi 10:00 a 14:00. Hlavným oceňovateľom bude predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
(13:40, S. Lučkaničová, FB DofE)
 
Diskusia
Pridať komentár