Kráľovské mesto Bardejov navštívili 3 múzy

1635x
17. September 2022
Tri múzy predstavujú tri ženy - umelkyne
 
3 múzy (zľava): Lucia Obžerová, Jana Večernica Medňanská a Andrea Rimová
3 múzy je názov originálneho podujatia, ktoré sa uskutočnilo 7. septembra v Okresnej knižnici Davida Gutgesela v Bardejove, v kultúrnej inštitúcii Prešovského samosprávneho kraja. Konalo sa pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku knižnice.
 
Tri múzy zastupujú tri umelkyne
 
Študovňa knižnice sa premenila na výstavnú sieň plnú nápadov a emócií, prevtelených do farieb na plátnach a fotografiách. Riaditeľka Iveta Michalková privítala prítomných príhovorom, v ktorom predstavila bohatú históriu knižnice.
 
O jedinečnú atmosféru podujatia sa postarali tri umelkyne, prezentujúce svoje diela, ktoré charakterizujú ich osobnosť: spisovateľka Andrea Rimová, fotografka Lucia Obžerová a výtvarníčka Jana Večernica Medňanská. Cesta umením – 3 múzy, odštartovala v dopoludňajších hodinách, kedy mladé ženy predstavili svoju tvorbu študentkám strednej školy.
 
3 múzy a bardejovská skupina Slnovrat, ktorá podujatiu dodala štvrtý rozmer
 
Mohli sa dotknúť obrazov
 
„Snažila som sa vysvetliť dievčatám, aké dôležité je nasledovať svoje sny a realizovať sa v tom, čo ich baví. Ale tiež upozorniť na nástrahy dnešnej doby a apelovať na zváženie toho, čo pridávame na sociálne siete,“ uviedla Lucia Obžerová, Bratislavčanka, ktorá Bardejov navštívila prvýkrát.
 
Jana Večernica Medňanská umožnila prítomným dotknúť sa obrazov, čo v galériách počas výstav zväčša nebýva povolené. Priblížila im aj svoj ateliér a momenty zo zákulisia tvorby abstraktov. „Bolo mi cťou nechať študentky nahliadnuť do môjho vnútra a pocitov, ktoré mám v procese práce na obrazoch.“
 
Výstava Lucie Obžerovej
 
Na knižný trh uviedla 16 kníh
 
Spisovateľka Andrea Rimová, ktorá má na konte dokopy už šestnásť publikovaných kníh na Slovensku a v susedných Čechách, priblížila zaujímavé momenty zo svojho pôsobenia na knižnom trhu.
 
„Zaspomínala som si aj na krsty jednotlivých kníh, ktoré sú pre mňa odmenou za náročnú prácu na každom rukopise,“ povedala s úsmevom autorka, ktorá uviedla do života svoje knihy netradičným spôsobom – pod vodou, v lietadle, ohňom, vodou z Dunaja, slnečnicovými semiačkami, terčom a šípkami, či cestovinovými  písmenkami.
 
Fotografia Lucie Obžerovej
 
Atmosféru podujatia dotvoril Slnovrat
 
Spokojnosť neskrývajú ani zamestnanci knižnice. „Bolo to podujatie  plné  emócií, nadšenia, inšpirácií a dobrej nálady... Bolo nám cťou  byť v spoločnosti 3 múz,  ktoré v nás zanechali hlboký zážitok,“ nechala sa počuť Terézia Švirková, ktorá v knižnici pracuje dlhé roky.
 
Atmosféru na popoludňajšom programe dotvárala bardejovská hudobná skupina Slnovrat, ktorá svojimi dynamickými piesňami s trefnými textami prispela k prehĺbeniu emotívneho zážitku a pridala projektu 3 múzy štvrtý rozmer. Moderátorsky ju viedol Peter Reviľák, známa tvár Bardejovskej televízie.
 
Ďaleká cesta sa vyplatila
 
„S umením som spätá odmalička, preto možnosť ukázať moje obrazy, odovzdať a zároveň prijať energiu od ľudí, ktorí sem merali cestu, bolo pre mňa veľmi príjemné. Verím, že si odniesli rovnako pozitívne dojmy, ako my tri,“ dúfa Jana Večernica Medňanská.   
 
Podpiskarta 3 múz
 
„Projekt 3 múzy bol pre mňa novou skúsenosťou, ktorá predčila všetky moje očakávania. Prvýkrát som verejne predstavila fotografie, ktoré sú postprodukčne skombinované s niektorými Jankinými abstraktmi,“ neskrývala nadšenie fotografka, ktorá sama o sebe radšej hovorí ako o „fotošoperke“. „Precestovať stovky kilometrov naozaj stálo za to.“
 
Návštevníci dostali autorskú spomienku
 
Hlavnou témou projektu „Tri múzy“ bolo priblížiť inšpirácie – múzy, ktoré vedú umelkyne k vytvoreniu jedinečných diel a dáva im pocit vnútornej slobody. Súčasťou podujatia bolo prekvapenie pre všetkých prítomných.
 
"K narodeninám neodmysliteľne patria darčeky. Prichystali sme pre návštevníkov milú pozornosť pre spomienku na tento výnimočný deň. Janka pripravila pouringovou technikou, ktorej sa venuje, desiatky malých obrázkov, Lucka nafotila a upravila materiál pre hlavný vizuál projektu a navrhla knižné záložky. Ja som k pohode návštevníkov prispela sypaným čajom, vyrobeným špeciálne pre túto akciu, tlačenou ukážkou z môjho posledného románu a balíčkom kníh pre knižnicu,“ vymenúva spisovateľka Andrea Rimová. „Domov sme si okrem skvelého pocitu tiež odniesli milé darčeky od knižnice, ktoré si v našich domovoch nájdu čestné miesto.“
 
Hlavným partnerom projektu bol Fond na podporu umenia.
(12:45, B. Velebný)
 
 
Diskusia
Pridať komentár