Zborovské hudobné leto hostilo 1300 návštevníkov

1129x
19. September 2022
Podujatie prinieslo výborných hudobníkov, fotografiu i film
 
Kostol sv. Žofie sa naplnil hudbou Szidi Tobias a jej kapely
 
Zborovské hudobné leto privítalo v zrekonštruovanom Kostole sv. Žofie vyše 1300 návštevníkov. Chrám naplnili svojím umením viacerí účinkujúci.
 
Zborov ponúkol šesť koncertov
 
Od polovice júna do polovice septembra sa v obci Zborov konalo kultúrno-hudobné podujatie Zborovské hudobné leto. Jeho súčasťou bolo šesť letných koncertných vystúpení, zložených z rôznych hudobných žánrov, hudobných nástrojov a iných sprievodných podujatí, ktoré sa uskutočnili v zrekonštruovanom Kostole sv. Žofie.
 
Otvárací koncert sa uskutočnil v nedeľu dvanásteho júna. Úvodné slovo patrilo starostovi obce Zborov Jánovi Šurkalovi, ktorý privítal návštevníkov podujatia a otvoril výstavu historických fotografií Kostola sv. Žofie. Fotografie zachytávajú život Rákociovského kaštieľa s kaplnkou sv. Žofie od roku 1869 cez jeho zničenie, znovuzrodenie až po rekonštrukciu v roku 2021. Pre túto príležitosť ich pripravila kronikárka obce Valéria Bodíková a poslanec obecného zastupiteľstva Rastislav Juraši.
 
Zborovské hudobné leto prinieslo šesť koncertov
 
Priblížili kaštieľ a kostol
 
Účinkujúcim prvého letného koncertu bolo zoskupenie Musica Vista, ktoré interpretovalo hudbu vo vlastných aranžmánoch s jedinečným prepojením fagotu (Diana Čornaková), cimbalu (Ivana Mikundová), huslí (Radovan Varga), klavíra (Roman Kompaník) a saxofónu v podaní Zborovčana Jána Kopčáka, ktorému sa dostalo vrúcneho privítania od svojich rodákov.
 
Návštevníkov koncertu potešilo nielen hudobné vystúpenie, ale aj veľmi zaujímavá prednáška o Rákociovskom kaštieli a kostole sv. Žofie v podaní archeológa a historika Petra Harčára.
 
Výbornú atmosféru vytvoril Slnovrat
 
V piatkový podvečer ôsmeho júla rozžiarila kostol sv. Žofie bardejovská hudobná skupina Slnovrat, ktorej priaznivci zaplnili unikátny priestor do posledného miestečka. Okrem nádherných piesní si diváci vypočuli hrejivé hovorené slovo.
 
Vďaka sile textov piesní a krásnym melódiám diváci vytvorili atmosféru, sálajúcu dobro a pokoj.
 
Návštevníci Zborova videli v lete množstvo kvalitných interpretov
 
Vystúpil umelec z európskych pódií
 
Vystúpenie komorného zoskupenia mladých hudobníkov mohli zažiť všetci, ktorí zavítali do Kostola sv. Žofie v piatkový podvečer piateho augusta. Vystúpili Komorný orchester ZOE, ktorý pôsobí na slovenskej hudobnej scéne od roku 2008 a jeho členmi sú poprední mladí slovenskí hudobníci a sólista Juraj Adamuščin, rodák z Bardejova a zároveň umelec, ktorý účinkoval na viacerých európskych koncertných a operných pódiách.
 
Československé komorné duo v zložení huslista Pavel Burdych a klaviristka Zuzana Berešová účinkovali v piatkový podvečer dvanásteho augusta. V koncertnom programe s názvom Talianska noc si prítomní virtuóznom prevedení vypočuli talianske melódie bardejovského rodáka Bélu Kélera a známe diela talianskych skladateľov Nicolu Paganiniho a Giuseppe Verdiho. Vďaka sprievodnému slovu pána Burdycha sa mohli o skladbách viac dozvedieť a nahliadnuť i do tajomstiev ich komponovania. V závere koncertu sa uskutočnila prezentácia knihy Béla Kéler – maestro z Bardejova.
 
Jubilanti okrem hudby obdržali aj niečo pre zdravie - kvalitný med
 
Premietli Obchod na korze, zaspievala Szidi Tobias
 
V nedeľu 14. augusta sa uskutočnil Filmový deň. Popoludní pre deti premietali rozprávku Zakliata jaskyňa. Vo večerných hodinách sa tento unikátny priestor zaplnil dospelými, ktorí mali záujem o Oscarom ocenený film Obchod na korze.
 
V nedeľu štvrtého septembra zaznelo hudobné dielo Zborovčana Jaroslava Janeka Kvinteto pre krídlovku a sláčikové kvarteto, ktoré bolo skomponované špeciálne pre otvorenie kostola sv. Žofie po rekonštrukcii. Po doznení sláčikov v novom zborovskom kultúrnom stánku vystúpila slovenská speváčka Szidi Tobias so svojou kapelou.
 
Jubilanti obdržali čosi pre zdravie
 
Zborovské hudobné leto sa v nedeľu jedenásteho septembra dostalo do finále. Kultúrnu bodku za podujatiami v Kostole sv. Žofie urobil dvojkoncert v podaní Matičného spevokolu Zborovčan a Saxofónového orchestra Harmónia band (ZUŠ M. Vileca) z Bardejova. Na toto podujatie boli špeciálne pozvaní aj Zborovčania, ktorí svoje životné jubileum oslávili, alebo ešte len oslávia v roku 2022.
 
Sprievodnými akciami podujatia bola výstava fotografií a premietanie
 
Po kultúrnom programe nasledovalo predstavenie jubilantov starostovi obce, ktorý im následne po svojom príhovore symbolicky odovzdal darček do ďalších rokov prežitých v zdraví – med od zborovských včiel.
 
Prišli aj záujemcovia z iných krajín
 
Na koncerty Zborovského hudobného leta zavítalo 1127 návštevníkov. V rámci letných prázdnin bol kostol sv. Žofie otvorený pre verejnosť každú nedeľu. Počas nedeľných popoludní zavítalo do týchto unikátnych priestorov 220 ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska a Maďarska.
 
Okrem zrekonštruovaných priestorov mohli vidieť výstavu fotografií, či kúpiť sidarček ako spomienku na návštevu tohto miesta.
(12:30, V. Bodíková)
 
Diskusia
Pridať komentár