VIDEO | Osikov uviedol do života moderný cintorín a krížovú cestu

2068x
19. September 2022
Miesto  tu nájde 1800 zosnulých
 
Videoreportáž z posvätenia nového cintorína v Osikove
 
V Osikove požehnali krížovú cestu a nový cintorín. Využili plochu, kde sa pochovávalo do roku 1920. Mal by slúžiť 150 rokov a prijať 1800 zosnulých. Múr cintorína tvorí netradične krížová cesta. Okrem množstva Osikovčanov boli prítomní starostovia okolitých obcí a duchovní.
 
Pochovať bude možné s jediným kameňom
 
„Financovanie bolo na obecnom zastupiteľstve schválené tak, že zo Všeobecnej úverovej banky bol vzatý úver vo výške 100 000 eur. Zvyšok rozpočtových nákladov bol hradený z vlastných prostriedkov obce,“ vysvetlil financovanie stavby starosta obce Osikov Jozef Kvokačka.
 
Kolumbárium tvorí priestor pre urny, pochovávať sa bude dať aj s jediným náhrobným kameňom bez klasického panelu.
 
Múr nového cintorína tvorí pôsobivá krížová cesta
 
Najkrajšie bolo vžiť sa do zastavení
 
Autorom krížovej cesty je priemyselný dizajnér Patrik Kolbasa. „Jednotlivé zastavenia, návrhy boli vytvárané jednoduchou geometriou s tým, aby som odprezentoval aj svoj život, aj život každého človeka, v ktorom prežívame nejaké trápenie,“ povedal autor.
 
„Najťažšou bola výroba a upevňovanie týchto vecí a najkrajšie asi vžiť sa do každého jedného zastavenia a odprezentovať to tak, aby to ľudia pochopili, aby to bolo moderné, nadčasové a hlavne, aby sa to obyvateľom obce páčilo.“
 
Pomodliť sa a zaspievať prišlo na nový cintorín napriek nepriazni počasia mnoho Osikovčanov
 
Cintorín neminie nikoho z nás
 
Samotnému požehnaniu predchádzala svätá omša. Napriek nepriazni počasia sa mnohí Osikovčania na novom cintoríne spojili modlitbou a spevom. „Požehnať cintorín je symbolické, pretože to sa týka nás všetkých. Viete, požehnať obecný úrad – tam každý ísť nemusí, školu, či obchod si vyberáme, ale cintorín nás neminie. S čímsi podobným som sa v okolici nestretol,“ povedal bardejovský dekan Marek Kreheľ na margo architektúry diela.
 
 Udalosti sa okrem Osikovčanov zúčastnili starostovia okolitých obcí a duchovní
 
Miestny duchovný otec má k cintorínu osobitný vzťah. „Keď bol predĺžený čas na modlitbu v dušičkovom období v novembri, zapáčilo sa mi to a chodievam sem každý deň,“ podelil sa farár Osikova Pavol Štefurik. Po slávnostnom požehnaní sa pozvaní hostia stretli na recepcii v Kultúrnom dome Osikov.
(13:30, red, foto: obec Osikov)
 
 
Diskusia
Pridať komentár