Pomôžte deťom rozbehnúť školský rok

775x
20. September 2022
Ľudia darujú aj rodinné poklady
 
Stále je možnosť pomôcť rozbehnúť deťom zo sociálne slabších rodín školský rok
 
Verejnosť sa stále môže zapojiť do trinásteho ročníka populárnej Zbierky školských pomôcok, ktorú zastrešuje Slovenská katolícka charita. Deťom môžete pomôcť ku vzdelaniu darovaním ceruziek, farbičiek, zošitov, či iných školských potrieb, ktoré sú vašim deťom navyše alebo školskej tašky, z ktorej vaše deti vyrástli. Zapojiť sa do zbierky môžete aj kúpou úplne nových školských pomôcok.
 
Zasiahnutých je mnoho rodín
 
Deti vyrastajúce s jedným rodičom, študenti z rodín v náročnej situácii alebo žijúci v krízových centrách, rodiny zo sociálne znevýhodneného prostredia sú častými prijímateľmi pomoci zo zbierky školských pomôcok.
 
„Posledné týždne zaznamenávame zvýšený počet žiadostí o pomoc formou školských potrieb. Zdražovanie životných nákladov spôsobuje, že dnes žije na Slovensku oveľa viac rodín, ktoré sa nachádzajú na hranici chudoby a ktorí sú odkázaní na pomoc druhých,“ uviedla Silvia Hrabčáková z košickej charity.
 
Zbierka pomáha aj pani Marcele, ktorá má tri dcérky
 
Darovať môžete aj elektroniku
 
Ako dodala, počet žiadateľov sa navýšil aj o mamičky s deťmi z Ukrajiny, ktoré našli dočasný domov na Slovensku. Do takmer 100 zberných miest v rámci celého Slovenska môžu ľudia prinášať školské potreby ako školské tašky, peračníky, zošity, farbičky, výkresy, ale tiež športovú obuv a všetky potrebné pomôcky pre malých aj veľkých školákov.
 
„Situácia za posledné dva ročníky nás podporila v tom, aby sme zbierku rozšírili aj na elektroniku. Darovať tak môžete i zachovalé, ale stále funkčné tablety, notebooky, či telefóny prostredníctvom ktorých môžu žiaci absolvovať vyučovane dištančne,“ doplnila S. Hrabčáková. Ak nemáte cestu okolo, pomôcť môžete aj finančné prostredníctvom účtu SK37 0900 0000 0001 7687 5345, variabilný symbol 2211 alebo online na https://charita.darujme.sk/socialne-stipendium/.
 
Okrem klasických školských potrieb pomôže deťom aj elektronika
 
Ľudia priniesli tisícky pomôcok
 
Slovenská katolícka charita koordinuje Zbierku školských pomôcok každý rok cez arci/diecézne a eparchiálne charity, ktoré poznajú konkrétne potreby ľudí v obciach či mestách z rôznych regiónov Slovenska. Za dvanásť rokov fungovania zbierky darovali Slováci deťom približne 150 000 školských pomôcok. V rámci mesta Bardejov je zberným miestom charity Denný stacionár Matky Terezy (L. Berku 199, Bardejovská Nová Ves).
 
Pani Marcela, ktorá žije v krízovom centre, má 3 dcéry - školáčky. Začiatok školského roka je pre ňu problém. Perá, zošity, farebné papiere, štetce. To všetko si pani Marcela, ktorá zostala na deti sama, nemôže finančne dovoliť. Už tretí rok jej v tejto situácii pomáha zbierka školských potrieb, ktorá sa blíži v týchto dňoch do finále.
 
Svojím príspevkom môžete pomôcť všetkým deťom dosiahnuť vzdelanie
 
Darcovia prichádzajú do konca mesiaca
 
„Aj keď zbierka školských pomôcok oficiálne skončila 15. septembra, zo skúseností z minulých ročníkov vieme, že darcovia nosia školské potreby ešte v rámci celého mesiaca.“
 
„Samozrejme, ešte stále prijímame potreby alebo elektroniku v našich zberných miestach,“ informovala Silvia Hrabčáková z oddelenia Styk s verejnosťou, dobrovoľníctvo a zbierky a koordinátorka Centier podpory Arcidiecéznej charity Košice.
 
Ľudia nosia i rodinné poklady, napríklad zošity z bývalého režimu
 
Medzi darmi sa nájdu aj rodinné poklady
 
„Na začiatku školského roka sme zatiaľ úspešne vystrojili približne 150 deti a školákov. Ďalších podporíme počas najbližších dni a týždňov,“ uviedla S. Hrabčáková. „Medzi darovanými predmetmi nájdeme občas aj rodinné poklady s nádychom histórie. Napríklad školské zošity vyrobené a používané za bývalého režimu.“
 
„Jeden dôchodca nám doniesol svoje školské potreby, ktoré používal na hodinách geometrie. Medzi darovanými potrebami nachádzame aj odkazy a kresby detí, ktoré svoje potreby darujú iným deťom,“ uzavrela koordinátorka Centier podpory.
(14:50, S. Hrabčáková)
 
 
Diskusia
Pridať komentár