Bardejovskí študenti na tragické udalosti nezabudli

1184x
20. September 2022
Mladí ľudia majú jasno, kým chcú byť
 
Študenti gymnázia si pripomenuli obete i hrdinov tragických udalostí
 
Študenti Gymnázia L. Stockela  spolu s p. profesorkou J. Leškovou zorganizovali pietnu spomienku v Pamätníku holokaustu (žid. suburbium) v rámci celoslovenského podujatia Nezabudnutí susedia.
 
Odzneli mená zasiahnutých i spravodlivých
 
Na úvod zazneli zvony, siréna, odzneli príhovory, zapálili sme sviečky, uložili kamienky a minútou ticha vyjadrili úctu obetiam. Z pozadia boli čítané mená židovských spoluobčanov, pripomenuli sme si aj spravodlivých, ktorí sa nebáli riskovať svoje životy za záchranu nevinných. Na záver zaznela v podaní rabína Myersa modlitba Kadiš.
 
Zazneli príhovory, mená Židov a modlitba
 
Židovský kódex otvoril cestu zlu
 
Deviaty september 1941 bol deň, kedy bolo schválené vládne nariadenie, známe ako  Židovský kódex, ktorý veľmi tragickým spôsobom zasiahol do života židovskej komunity aj v našom meste. Kódex obsahoval 270 nariadení a bol prísnejší ako Norimberské zákony v Nemecku. Otvoril cestu k nenávisti, obmedzovaniu občianskych a sociálnych práv.
 
Vyústil do útokov, deportácií do koncentračných a vyhladzovacích táborov ako Auschwitz-Birkenau, Belžec, Sobibor, Treblinka, Chelmno, ktoré mnohí neprežili. Holokaust sa stal tragickým mementom aj našej histórie.
 
Študenti Gymnázia L. Stockela so svojou profesorkou J. Leškovou
 
Ty rozhoduješ, kým budeš
 
Deviaty september je dnes pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia na Slovensku. Nemali by sme preto nikdy zabudnúť na to, čo sa udialo. Zvlášť v dnešnej dobe, by sme mali veľmi citlivo vnímať nárast nenávisti, polarizácie, extrémizmu a radikalizácie nálad v spoločnosti. Nemali by sme ostať stáť bokom, ticho a nechať zvíťaziť strach.
 
Nie nadarmo sa hovorí, že rodinu, do ktorej sa narodíš a miesto kde, si nevyberieš. Ale akým človekom sa staneš (rasistom, extrémistom, fašistom, antisemitom...),  je len tvoje vlastné rozhodnutie a zodpovednosť. Ďakujem všetkým zúčastneným študentom.
(15:35, J. Lešková)
 
Diskusia
Pridať komentár