Hraničiarske psíky si zasúťažili medzi sebou

1037x
24. September 2022
Najšikovnejší pohraničný pes je Neptún
 
Psíky z našej východnej hranice si zmerali sily a hlavne čuch
 
V okolí Zemplínskej šíravy sa uskutočnili Majstrovstvá RHCP Sobrance vo výkone služobných psov v klasickej kynológii. Podujatie organizovalo oddelenie služobnej kynológie riaditeľstva, ktoré metodicky riadi služobnú kynológiu na vonkajšej hranici.
 
Chránia schengenskú hranicu
 
Jednotlivé disciplíny sa riadili skúšobným poriadkom platným pre všetky služobné psy na Slovensku, ale boli prispôsobené priamemu výkonu a podmienkam, v ktorých pracujú hraničiarske psy a ich psovodi.
 
Pri súťaži pomáhali zdatní figuranti
 
Dôraz sa kládol na náročnosť pachových prác, sledovanie pachovej stopy po páchateľovi, vyhľadávanie predmetov po služobnom zákroku na unikajúceho páchateľa. V rámci obranných prác sa zamerali na vyhľadanie a označenie skupiny osôb v teréne a vyhľadanie prevádzača.
 
Najlepší boli Neptún, Dunar a Everest
 
S nástrahami jednotlivých súťažných disciplín sa najlepšie vysporiadala skúsená dvojica služobný pes Neptún (7,5-ročný) a jeho psovod Martin Ganišin z OHK PZ Ulič. Druhé miesto obsadili Dunar (4-ročný) so psovodom  Ivom Papáčom z OHK PZ Petrovce a tretie miesto  Everest (5-ročný) so psovodom Juraomj Pulčárom z OHK PZ Vyšné Nemecké.
 
Psíky slúžia na východnej hranici v nebezpečných podmienkach
 
Na priebeh pretekov dozeral tandem skúsených rozhodcov Juraj Linhart, vedúci OSK OPP OR PZ Prievidza a Ondrej Kvokačka, vedúci OSK OPP KR PZ Košice. Okrem nich patrí poďakovanie aj figurantom Martinovi Kmeťovi a Petrovi Dzidovi, ktorí takisto odviedli profesionálne výkony. Na záverečnom vyhodnotení a vyhlásení výsledkov boli prítomní aj riaditeľ RHCP Sobrance Jozef Oreský a riaditeľ ÚHCP P PZ Róbert Gucký, ktorý poďakoval psovodom za odvedenú prácu pri ochrane schengenskej hranice.
(11:00, polícia SR)
 
 
Diskusia
Pridať komentár