VIDEO | Gymnázium Leonarda Stöckela hostilo študentov zo zahraničia

1700x
27. September 2022
Pobyt sa týka Slovákov, Nemcov a Poliakov
 
Nemeckí študenti si pobyt na bardejovskom gymnáziu pochvaľovali 
 
Bardejovské Gymnázium Leonadra Stöckela v úvode školského roka hostilo študentov z nemeckého mesta Unna. Išlo o súčasť výmenného pobytu medzi Slovákmi, Nemcami a Poliakmi.
 
Musia hovoriť, získajú tiež priateľstvá
 
Cieľom výmeny je spoznať krajinu, zdokonaliť sa v jazyku a načerpať nové kultúrne poznatky. „Spoznajú jazykovú kultúru iného národa, získajú nové priateľstvá a v neposlednom rade sa žiaci osmelia komunikovať. Nepozerajú na gramatiku, na príručky, na pravidlá, ale sú nútení rozprávať. Ak to nejde v nemčine, hovoria po anglicky,“ povedala riaditeľka gymnázia Alena Gombošová.
 
„Bardejov je krásne historické mesto. Aj keď sme ho už navštívili viackrát, stále sa tu radi vraciame. Pre nás je veľkým prínosom, že môžeme uzavrieť nové priateľstvá, spoznať novú kultúru a zlepšiť sa v jazyku,“ podelil sa s dojmami učiteľ Bastian Schlatter.
 
 
Medzinárodné stretnutia zlepšujú komunikáciu a vytvárajú nové kamarátstva 
 
Je dobré, že sa stretávame
 
„Táto výmena je veľkým prínosom nielen pre študentov, ale aj pre nás učiteľov. Je dôležité sa takto stretávať aj v týchto ťažkých časoch,“ skonštatovala nemecká učiteľka Christiane Marx. „Škola sa mi veľmi páči. Teším sa na prehliadku mesta i na prírodu. V Bardejove chcem tiež spoznať novú kultúru,“ povedal nemecký študent Linus Schaffrina.
 
Počas jedného týždňa žiaci navštívili okrem historického centra aj kúpele, či viaceré mestá v neďalekom Poľsku. Študenti bardejovského gymnázia spoznajú nemeckú školu už tradične v júni.
(14:45, red, foto: Gym. L. Stöckela)
 
 
Diskusia
Pridať komentár