VIDEO | Dukelský beh mieru symbolizuje ťažké boje

1753x
28. September 2022
Na Dukle sa behá už 63 rokov
Pozrite si našu video reportáž z podujatia 
 
Tradičný Dukelský beh mieru napísal svoju 63. kapitolu. Stovky bežcov z regiónu i zo zahraničia absolvovali trať z Dukly do centra Svidníka. V minulosti túto trasu prechádzali vojaci dva mesiace.
 
Prišlo veľa mladých, veria v dlhú tradíciu
 
Dnes najlepší pretekári stihnú prísť do cieľa za necelú hodinu. „Vyšlo nám počasie a prišlo viac bežcov, ako predchádzajúci rok, čo je znakom, že dobré meno nášho behu sa šíri. Naozaj sa veľmi teším. Je tu skvelá, športová atmosféra a kultúrne vyžitie. Máme tu plno mladých ľudí a detí, preto verím, že nielen toto podujatie, ale aj beh vo Svidníku bude mať dlhú históriu,“ dúfa primátorka mesta Marcela Ivančová.
 
 
Na trať vyrazili aj in-line korčuliari 
 
„Tento rok som odbehol 6,5 kilometra, Veľký beh zdravia. Trasa bola výborná, rovnako aj bežci. Nálada počas celej trasy bola fantastická. Spojilo sa príjemné s užitočným: urobili sme niečo pre svoje zdravie aj sme sa zabavili,“ skonštatoval zástupca primátorky Svidníka a zároveň účastník behu Michal Goriščák.
 
Trať je k bežcom milosrdná
 
Aj tento rok si mohli zasúťažiť malí lezúni. Účastníci akcie si zmerali sily v Malom i Veľkom behu zdravia a nechýbali ani in-line korčuliari. „Napriek sociálnym sieťam, počítačom a všetkému, čo dnes na nich číha ako nástraha, sa tu zišlo veľmi veľa mladých ľudí. Je to veľmi veľká vec a je to skvelé. Čo sa týka účasti, je to úžasné - znova sa prekonal rekord. Je to jedna z foriem prezentácie nielen mesta, ale i okresu,“ myslí si poslanec PSK Ján Hirčko.
 
 
Niektorí bežci si pochvaľovali trať mierne z kopca 
 
Dobre pripravená trať, výborná atmosféra, silná konkurencia i samotná organizácia. Aj to sú prívlastky Svidníckeho behu, ktorý sa vždy koná začiatkom septembra. „Je to dole kopcom, čo na úvod zvádza, aby mal človek rýchlejšie tempo. Myslím si však, že od toho desiateho kilometra sa to vráti, takže na začiatku naozaj treba dávať pozor, aby to človek neprepálil. Na tejto trati si človek pripadá ako pán bežec, lebo predsa len smeruje dole kopcom,“ uviedla niekoľkonásobná víťazka behu v kategórii žien Ingrid Petnuchová.
 
Starší súťažia pre krásu
 
„Vieme, v akej dobe žijeme a myslím, že šport ľudí zbližuje. Je to jedna veľká bežeckú rodina – či sú to diváci alebo tí, ktorí bežia. Je tu úžasne – diváci, atmosféra… Beháme pre radosť, pre zdravie a starší nad 60 rokov aj pre krásu,“ povedal s úsmevom kňaz Peter Gombita, pravidelný účastník behu.
 
 
O čo najrýchlejší prejazd pretekárskou dráhou sa snažili i lezúni 
 
„Bežím už siedmy krát a veľmi sa to zlepšuje. Každý rok je na trase niečo iné; teraz to boli hudobné vložky, čo bolo veľmi emotívne a fajn, pretože je to náš domáci beh,“ zhodnotila pravidelná účastníčka Ivana Loziňaková Saganová.
 
Beh vyhral už trikrát
 
„Bežalo sa mi veľmi dobre, trasa bola veľmi príjemná. Trošku ma teraz bolia nohy, záver bol náročnejší, keďže je to 18 km, ale som spokojný. Na pódiu sa umiestnil takisto môj kolega, takže je to fajn. Oceniť musím aj organizátorov, vo Svidníku je super. Som tu tretí raz a tretí krát som vyhral; som veľmi spokojný“ podelil sa poľský pretekár a celkový víťaz Dukelského behu mieru Emil Drabik.
 
 
Trojnásobný víťaz Dukelského behu Emil Drabik z Poľska 
 
Novinkou je čestná tabuľa šampiónov, ktorú si tento rok víťaz behu po prvýkrát aj sám pripevnil. Primátorka Marcela Ivančová poďakovala všetkým za skvelú organizáciu. „Týmto chcem poďakovať všetkým zúčastneným, čo sú hlavne zamestnanci MsÚ, dobrovoľní hasiči mesta Svidník, množstvo dobrovoľníkov… Čiže na tom, aby celé toto podujatie bolo úspešné, pracuje veľká masa ľudí,“ povedala M. Ivančová.
(8:35, red, foto: FB SVidník)
 
 
Diskusia
Pridať komentár