Výzva Tradície inšpirujú inovácie rozdelila vyše 560 000 eur

1315x
29. September 2022
Stredné školy budú mať svoje nahrávacie štúdio
 
KSK podporil 17 regionálnych projektov 
 
Košický samosprávny kraj podporil vďaka internej výzve pre kultúrne organizácie vo svojej pôsobnosti od roku 2019 spolu 17 projektov v každom regióne. Kultúrnici chystajú otvorenie ďalších projektov.
 
V jeseni prichádzajú ďalšie novinky
 
Krajské kultúrne zariadenia predstavia počas jesene niekoľko noviniek. Zaujímavé projekty vznikli vďaka podpore župy prostredníctvom unikátnej internej výzvy Tradície inšpirujú inovácie. Tú Košický samosprávny kraj spustil v roku 2019. Odvtedy sa ňou podporilo spolu 17 projektov v krajských múzeách, galériách, kultúrnych centrách, knižniciach i divadlách po celom kraji.
 
Jej hlavným cieľom je vytvorenie unikátnych projektov a vytvorenie nových služieb, ktoré zaujmú domácich aj zahraničných návštevníkov všetkých vekových kategórií. V tomto roku bolo zameranie výzvy jasné, projekty mali zohľadňovať inovácie ako nástroj zvládania krízových situácií v kultúre.
 
 
Podnecujú kultúrne inštitúcie, aby zlepšili ponuku 
 
Kultúrne inštitúcie zdokonaľujú ponuku
 
„Za štyri roky sme vďaka výzve rozhýbali krajské kultúrne stánky sumou vyše 562-tisíc eur. Prostredníctvom nej podnecujeme župné kultúrne inštitúcie, aby zdokonaľovali svoju ponuku. Tak, ako sa mení doba, mení sa aj prístup ku kultúre, múzeá už dávno nie sú len o exponátoch za sklom a galérie sa menia z tichých hál na živé komunitné miesta. Návštevníkom sa snažíme poskytnúť nový pohľad na históriu, remeslo či umenie a na výstavy aj predstavenia prilákať i mladšiu generáciu. Skvelým príkladom je projekt podporený z tohtoročnej výzvy Život na panstve, ktorý realizuje Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Prostriedky z výzvy pomohli k vytvoreniu aplikácie s virtuálnou prehliadkou Andrássyovského kaštieľa, v ktorom sídli múzeum,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Prehliadka umožní vidieť dokonca aj historické inscenácie priamo v kaštieli a jeho areáli, so sprievodcom v slovenčine, angličtine aj maďarčine. Projekt za takmer 49 - tisíc eur, ktorý uvedú do života 13. októbra myslel aj na nákup tabletov pre návštevníkov, ktorí nedisponujú smart mobilným telefónom. Novinku predstaví fanúšikom aj Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi už 29. septembra. Tešiť sa môžu na virtuálnu realitu, ktorú zažijú vďaka 3D okuliarom a expozíciu História Spiša uvidia v zaujímavejšom prevedení. Okrem toho pribudne aj špeciálna interaktívna stena v novootvorenej expozícii Príroda Spiša. Kraj projekt podporil sumou bezmála 26–tisíc eur.
 
 
Nové služby majú pritiahnuť domácich i zahraničných návštevníkov 
 
Stredné školy budú mať nahrávacie štúdio
 
To, že výzva podporuje rôznorodé nápady dokazuje aj projekt Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia Zlaté údolie, ktorý kraj podporil sumou vyše 53–tisíc eur. Návštevníci, ktorí objavujú Tokaj aj na bicykli, nájdu v Kráľovskom Chlmci nové kultúrno – informačné centrum zamerané na vinársku tradíciu v regióne a oddychový bod. Projekt slávnostne predstavili verejnosti 17. septembra.
 
Naopak, živú kultúru mohli návštevníci zažiť v rámci župných dní na galaprograme Klenoty kraja, podujatie bolo súčasťou úspešného projektu Centra kultúry Košického kraja. Okrem toho sa 20. októbra pripravuje aj otvorenie projektu Divadlo 21. Nahrávacie štúdio, za ktorým stojí Spišské divadlo bude slúžiť na realizáciu vlastných aktivít stredných škôl. Študenti v ňom nájdu technické zázemie pre rozvoj vlastných kreatívnych nápadov. Na vytvorenie štúdia putovalo z výzvy vyše 61 – tisíc eur.
 
 
Pod KSK patrí 20 kultúrnych organizácií
 
Regionálna kultúra má reagovať na globálne výzvy
 
Kraj prevádzkuje 20 kultúrnych organizácií a internou výzvou sa snaží motivovať ich, aby svoje služby ešte viac skvalitňovali a ponúkali progresívne a moderné riešenia. „Zavedenie konkurenčného prvku v podobe internej výzvy sa ukázal ako správny krok k tomu, aby sa verejné zdroje pre kultúru používali cielene a zmysluplne.“
 
„Snažíme sa aj o to, aby súťaž v každom roku reflektovala celospoločenské problémy. Chceme, aby regionálna kultúra reagovala na globálne výzvy, akými sú zmena klímy, krízové scenáre ale zároveň prenikala viac do ďalších segmentov verejných služieb, napríklad v oblasti vzdelávania,“ dodala vedúca odboru kultúry KSK Jana Knežová.
(8:35, M. Hudák)
 
 
Diskusia
Pridať komentár