VIDEO | Hradné hry boli plné zbojníckej histórie

863x
29. September 2022
Šarišské hradné hry lákali
dobrodružnou históriou
 
Hlavnou témou historicko-divadelnej šou boli tentoraz zbojníci, pozrite si našu videoreportáž
 
Na hrade Šariš sa každoročne konajú šarišské hradné hry. Tento rok bol program plný zbojníckej histórie.
 
Dva ročníky zrušil Covid
 
Čo môžeme rozumieť pod pojmom Šarišské hradné hry? „Je to historicko-divadelná šou. Tento rok je 15. ročník s odlukou dvoch rokov, žiaľ, kvôli Covidu. Tento rok nám to vyšlo, ako vidíte, s dažďom, hoci program bol pripravený,“ priblížila vedúca oddelenia kultúry, športu a mládeže – a organizátorka podujatia Mária Gáborová.
 
Je tematika hier každoročne rovnaká alebo býva odlišná? „Každý rok sa snažíme pripraviť program na určitú tému. Na hrade bola svadba, boli tu dobové hody, mali sme tu rytierske súboje a tento rok sme chceli prenechať hrad zbojníkom,“ vysvetlila M. Gáborová.
 
 
Každý ročník Šarišských hradných hier prináša inú ústrednú tému 
 
Tešili sa na super rozprávkový deň
 
Zbojníci organizovali prepady v období stredoveku a včasného novoveku. V rámci šarišských hradných hier zavítali na hrad Šariš a návštevníci tak mohli zažiť prepad a atmosféru zbojníctva na vlastnej koži. Pripravený bol naozaj pestrý program, ktorý prilákal množstvo návštevníkov.
 
„Prilákali nás hlavne zbojníci pre deti,“ zveril sa otec rodinky. „Najviac ma prilákali ukážky vykrádania zbojníkov a ukážka remesiel,“ pridala svoje dojmy návštevníčka hier. Maličkú dcérku vzala so sebou na hrad jedna z mamičiek. „Nám sa asi najviac budú páčiť kostýmy, najviac sa budeme tešiť asi na princezné. Na koho sa ešte tešíme?“ „Na princezné,“ znela odpoveď. „Na zbojníkov a na divadielka, takže toto bude asi taký perfektný rozprávkový deň, ktorý chceme tu na zažiť,“ doplnila mamka.
 
 
Lákavý program prerušilo nevľúdne počasie 
 
Žiaľ, Šarišské hradné hry prerušilo nepriaznivé počasie, ktoré neutíchalo. Kvôli týmto okolnostiam musel byť zbojnícky program predčasne zrušený.
(15:50, red, foto: FB Región Šariš)
 
 
Diskusia
Pridať komentár