VIDEO | Súčasťou folklórnych slávností v Raslaviciach bol aj plenér

1039x
03. Október 2022
Jesenné dožinky
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Súčasťou Šarišských slávnostní piesní a tancov v Raslaviciach je už tradične aj rezbársky a maliarsky plenér. V tomto roku sa na ňom zišla vyše desiatka umelcov zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny i Srbska.
 
„Uvedomujeme si, že ľudová tvorivosť nie je len o tancoch a spevoch, ale patrí k tomu aj nejaký iný pohľad na ľudovú tvorivosť, a preto uznávame aj dlátko alebo štetec,“ prezradil Marek Rakoš, starosta obce Raslavice.
 
Toho sa okrem umelcov chytili aj deti z miestnej základnej umeleckej školy. Pätica z nich sa rozhodla časť letných prázdnin venovať umeniu.
 
Motívy si vyberali žiaci 
 
„Nafotil som nejaké zábery z Raslavíc. Potom oni si vyberali s tým, že sme sa dohodli kto aký motív si zvolí či to bude jednoduchší, alebo zložitejší motív,“ povedal Matej Bělůnek, učiteľ ZUŠ Raslavice.
 
„Dobre sa maľuje a robím synagógu,“ pochvaľovala si Katarína Sabolová, žiačka ZUŠ Raslavice.
 
„Ja som si vybral Horný kaštieľ, lebo sa mi zdal celkom jednoduchý,“ prezradil Boris Rubenka, žiak ZUŠ Raslavice.
 
 
V rámci rezbárskej časti plenéra vytvorili umelci počas predchádzajúcich ročníkov festivalu kompozície reprezentujúce rôzne ročné obdobia - zimný Betlehem, jarné zmŕtvychvstanie Krista, aj letnú Raslavickú svadbu. V tomto roku sa zbierka rozšírila o jesenné Dožinky.
 
Zahrnuté všetky obdobia 
 
„Hľadali sme tému, ktorá by bola charakteristická pre určité obdobie,“ uviedol Martin Mešša, majster ľudovej umeleckej výroby.
 
„Tým pádom by sme mali mať všetky kvartály, alebo ročné obdobia, takýmito našimi zbierkami obsadené,“ povedal Rakoš.
 
Výsledky práce majstrov rezbárov mohli zhliadnuť návštevníci Šarišských slávností v Raslaviciach, po ktorých sa ale vytvorené diela tradične presúvajú k miestnemu kostolu.
 
„V tomto priestore menia aj podľa ročných období jednotlivé výjavy, tak je to také zaujímavejšie, veselšie a mení sa to,“ doplnil Martin Mešša.
 
„Čo sa týka maliarskych obrazov, alebo diel, tak tie sú umiestnené v našej ľudovej galérii,“ dodal na záver starosta Raslavíc.
 
V tradícii plenérov chce obec pokračovať aj v budúcnosti a naďalej rozširovať už existujúcu zbierku diel.
(17:11, red)
Diskusia
Pridať komentár