VIDEO | Ušetri a investuj na SPŠ technickej v Bardejove

1022x
05. Október 2022
Finančná odysea DeLuxe
Pozrite si našu videoreportáž
 
Na Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove realizovali projekt Ušetri a investuj, ktorý vzdeláva pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu. Projekt bol napísaný na hru Finančná odysea DeLuxe, ktorú sa žiaci druhého a tretieho ročníka učili hrať.
 
„Ja sa profesionálne venujem financiám už niekoľko rokov a tým, že som aj napísal knihu o financiách tak hra bola plynulým pokračovaním toho, keďže nie každý rád číta, radšej sa ľudia hrajú, tak som si povedal, že urobím aj finančnú hru, aby sa dalo aj prostredníctvom hry učiť finančnej gramotnosti,“ ozrejmil Milan Pavlík, autor hry Finančná odysea.
 
Každý žiak dostal určitú čiastku a hodením kocky sa posúval po políčku. Mohol si založiť firmu, investovať, brať a splácať úver. Víťazom bol hráč s hotovosťou 10 000, nulou finančných limitov, čo bola mena hry a pasívnym príjmom 1000 finančných limitov.
 
 
„Žiaci majú určitú hotovosť, majú nulový úver, zvyšujú si svoj pasívny príjem,“ uviedla Helena Labancová, zástupkyňa riaditeľa školy.
 
„Môžeme sa tu naučiť ako pracovať s peniazmi,“ prezradila študentka Lucia.
 
„Učíme sa tu o finančnej gramotnosti, keďže to do života viac menej potrebujeme, pretože je inflácia a celkovo ceny nehnuteľností a hocičoho iného rastú. Absolvoval som krach svojej firmy, hneď asi po piatich sekundách, takže to je taká moja najväčšia skúsenosť,“ povedal študent Šimon.
 
Výstupom projektu bude medzitriedne školské kolo súťaže, ktoré škola plánuje zrealizovať v októbri a novembri.
(11:20, red, foto: FB/SPŠ technická Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár