VIDEO | Na Súkromnej strednej odbornej škole si zlepšujú kvalifikáciu aj dospelí Rómovia

2701x
07. Október 2022
Nechcú len brať, ale aj dávať
Pozrite si našu videoreportáž
 
Súkromná stredná odborná škola v Bardejove spolupracuje s organizáciou Zdravé regióny, podporujúcou rómsku komunitu. Vzdelanie ponúka dospelým Rómom, ale aj tým, ktorí neukončili základnú školu.
 
„Napriek tomu, že majú svoje povinnosti napríklad v rodine alebo sú zamestnaní ako koordinátori, tak to štúdium zvládajú a veľmi poctivo k tomu pristupujú,“ prezradil riaditeľ školy Ľubomír Čekan.
 
„Vieme, že vzdelanie je v dnešnej dobe veľmi dôležité a uľahčuje sa v spoločnosti ľahšie zamestnať sa, ale aj byť inak vnímaný. Môžu si zvýšiť vzdelanie a ukázať spoločnosti, že nie sú len tí, čo niečo chcú, ale aj vedia niečo dať,“ vysvetlil Albín Cina, koordinátor asistentov podpory zdravia.
 
Ženy, ktoré si doplnili vzdelanie, pracujú ako asistentky podpory zdravia. Skúsenosti z terénu chcú odovzdať spoločnosti, preto kandidujú aj v blížiacich sa komunálnych voľbách.
 
Ženy si dopĺňajú vzdelanie 
 
„Keď má človek vzdelanie, má sa aj lepšie v živote, zadováži si lepšiu prácu,“ povedala Agáta Čechová, asistentka podpory zdravia v Nižnom Tvarožci, odbor podnikanie v remeslách.
 
„Od začiatku som to mala také ťažšie, ale potom sa to dalo,“ uviedla Viera Čechová, asistentka v Lukove, odbor obchod a podnikanie v remeslách.
 
„Som rada, že som spravila strednú školu a vediem k tomu aj trinásťročného syna. Keď mám s deťmi, dievčatami osvety, tak si robíme aj líčenie,“ prezradila Nina Čechová, asistentka vo Fričke, odbor kozmetička – vizážistka.
 
„Odbor mám animátor, čiže venujem sa deťom a mám takú prácu, že vzdelanie môžem využívať v teréne,“ dodala Jana Siváková, asistentka v Cigeľke.
 
Podľa koordinátora Albína Cinu sú v rómskej komunite kvantá ľudí, ktorým záleží na tom, aby boli v spoločnosti vnímaní ako pozitívum, a nie ako príťaž. Ďalšími odbormi, v ktorých sa na súkromnej strednej odbornej škole môžu vzdelávať, sú hostinský, kaderník, či spracovanie dreva.
(15:25, red)
Diskusia
Pridať komentár