VIDEO | Deti v Beloveži navštevujú vynovenú škôlku

740x
25. Október 2022
Novinkou je aj nová trieda
Pozrite si našu videoreportáž
 
Rozsiahlou rekonštrukciou prešla v letných mesiacoch materská škola v Beloveži, ktorá bola postavená pred štyridsiatimi rokmi a zub času sa na nej podpísal dostatočne.
  
Pretekala strecha, opadávala omietka a budova chátrala. V roku 2019 nechal starosta obce Jozef Kostura vypracovať projekt na rozsiahlu opravu, so žiadosťou sa obrátil na Envirofond, ktorý obci poskytol dotáciu v decembri minulého roka.
 
Výberové konanie vyhrala firma Marko a Marko, ktorej nielen konatelia, ale aj samotní zamestnanci pochádzajú v tejto obce a aj preto sa práce podarilo pomerne rýchlo dotiahnuť do úspešného konca.  
 
„Firma urobila novú strechu, nové zvody, urobila kompletné zateplenie, okolo chodník, cokeľ a vo vnútri sa prerábalo ústrednú kúrenie a dali sa tam jednotky rekuperácie, výmena vzduchu, ktorá deťom zvyšuje kvalitu ich života,“ uviedol starosta obce Jozef Kostura.
 
Dotácia z Envirofondu 
 
Ceny materiálov však medzičasom výrazne vzrástli a aj preto bola celková cena prác vyššia. Aj preto niektoré obce podobné projekty museli pozastaviť.  
 
„Na túto budovu sme dostali z Envirofondu finančnú dotáciu 171 tisíc eur. Práce sa prevádzali od 15. júna do 31. augusta a sú prevedené vo vzornej kvalite, na čo sme patrične hrdí,“ pokračoval starosta obce.
 
 
„Podarilo sa nám zatepliť komplexne obvodový plášť materskej školy. Od sokľa, cez fasádu po strechu. Vymenili sa pôvodné doteraz nevymenené okná plus vchodové dvere. Doplnili sa rekuperačné jednotky, počas prác sme objavili veci, ktoré boli v kolízii s novým stavom, museli sa preložiť pôvodné radiátory. Museli sme zrealizovať kompletnú výmenu bleskozvodu, od zvislých zvodov po strešnú časť a zemiacu časť pre dosiahnuté požadovaného odporu, aby sme vyhovovali novým normám. Spravil sa nový chodník. Nová fasáda bola v projekte biela, pre zvýšenie atraktivity budovy s prihliadnutím na ten účel, že je to pre deti, tak sme doplnili také farebné detské vzory, aby sa tu naše detičky cítili dobre,“ pokračoval Ján Basár, obchodný riaditeľ firmy Marko a Marko s.r.o .
 
Nová kotolňa, komín i trieda 
 
V škôlke tiež pribudla nová kotolňa s ďalším záložným kotlom, ohrev teplej vody a zrealizovaný bol aj nový komín.
 
Novinkou je tiež nová trieda, ktorej sa potešili všetky deti i samotné vedenie škôlky.
 
 „Bola nám schválená suma vo výške 10 tisíc eur za zriadenie novej triedy, doplnenie nábytku, didaktických hračiek a tým sa navýšila aj kapacita materskej škôlky na 26 detí,“ dodala Janka Pipasová, riaditeľka materskej škôlky.
 
Výsledkom rekonštrukcie materskej školy v Beloveži je budova v úplne novom šate so skrášleným interiérom v príjemnom, upravenom prostredí.
(18:55, red)
Diskusia
Pridať komentár