VIDEO | V Nemocnici sv. Jakuba zrekonštruovali priestory Sociálneho zariadenia

992x
26. Október 2022
Klienti využívajú blízke oddelenia nemocnice
Pozrite si našu videoreportáž 
 
V Sociálnom zariadení Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove sú ľudia v najťažších stavoch s diagnózami Alzheimerova a Parkinsonova choroba, či demencia. Zariadenie prešlo obnovou WC, kúpeľní, podlahových krytín vo vstupných priestoroch a jedálni, ako aj rekonštrukciou a vybavením kuchynky.
 
Zariadenie môže prichýliť až 36 klientov
 
„Každá izba má sociálne zariadenie plus k tomu samostatnú kúpeľňu na špeciálne umývanie, pretože títo ľudia môžu mať často sklony k infekciám a preležaninám. Dôležitá je bezbariérovosť; všetky izby majú sociálne zariadenie, ktoré je bezbariérové,“ priblížil možnosti klientov riaditeľ Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba, n.o. Marián Petko.
 
Zrekonštruované priestory uviedli do prevádzky za prítomnosti župana PSK a krajských poslancov za okres Bardejov. „Prešovský samosprávny kraj má výzvu pre región, z ktorej financuje rôzne aktivity a ja som rád, že spolu s bardejovskými poslancami sme sa zhodli na tomto sociálnom zariadení, kde sme sumou 45-tisíc eur prispeli na to, aby sme skvalitnili život tých najodkázanejších,“ povedal pri slávnostnom uvedení priestorov do prevádzky župan PSK Milan Majerský.
 
Vytvorili miesto pre dôstojnú starobu
 
„Je to zrekonštruované vysoko kvalitne. Sú tu dostatočné štvorcové metre na to, aby tu človek prežil jeseň svojho života v dôstojnej starobe. A ja som rád, že sa nám tieto dôstojné podmienky podarilo spoločným úsilím vytvoriť.“ pokračoval župan.
 
 
Veľkou výhodou zariadenia je jeho úzke prepojenie s jednotlivými oddeleniami nemocnice. „My máme tú výhodu, že lekári sem prídu dvakrát – trikrát do mesiaca urobiť vizitu. Pokiaľ potrebujem lekára z nemocnice, zavolám si ho sem,“ informovala vedúca sestra zariadenia Ingrid Pažáková.
 
Klienti majú lekárov a oddelenia nemocnice poruke
 
Možnosť prizvať lekárov bola pre zariadenie veľmi výhodná v období Covidu. „Snažíme sa, aby súčasťou starostlivosti boli psychologické, psyachiatrické i rehabilitačné služby, keďže tieto oddelenia sú v budove,“ pridal riaditeľ Marián Petko.
 
Pri klientoch sa strieda personál v počte šesť, až osem ľudí. „V zariadení je viac personálu práve kvôli tomu, aby požiadavky klientov boli splnené v najvyššej možnej miere,“ uzavrela vedúca sestra Ingrid Pažáková.
 
V zariadení s 36 lôžkami je momentálne 29 klientov, z ktorých 19 je imobilných. Klient s najdlhším pobytom tu býva 12 rokov.
(17:30. red, foto: FB/Milan Majerský)
Diskusia
Pridať komentár