VIDEO | Dejiny obce Tarnov už aj v knižnej podobe

1758x
26. Október 2022
Prvá kniha o obci
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Zmapované dejiny a svoju históriu v knižnej podobe má už aj obec Tarnov. Po úvodných stretnutiach starostky obce Anny Kuľkovej s autorom Antonom Medvecom vznikol nápad, ktorý sa pretavil do skutočnosti. V sále kultúrneho domu tak slávnostne požehnali a uviedli do života monografiu pod názvom Dejiny obce Tarnov. Ide tak vôbec o prvú knihu o tejto malebnej dedine.
 
„Na to, že som rodená Tarnovianka som veľa vecí nevedela, aj keď som čítala kroniku. Bolo to nádherné, spoznávať dejiny, staršie i novšie, o škole, o všetkých budovách, o živote ľudí, o vysťahovalectve. Fascinovalo ma to. Tešila som sa, kedy už bude knižná podoba na svete,“ prezradila Anna Kuľková, starostka obce Tarnov.
 
Hodiny s obyvateľmi 
 
Kniha vznikala približne tri roky a keďže manželka autora pochádza práve z Tarnova, veľa času Anton Medvec pri návšteve rodiny v obci trávil stretávaním sa s domácimi obyvateľmi.
 
Starostka Tarnova Anna Kuľková, foto: Z. Šothová, FOTOŠOT 
 
„Časť materiálov použitá v knihe pochádza zo slovenských aj maďarských archívov. Tá najhodnotnejšia časť, teda staré fotografie, spomienky, tak tie sú práve z tarnovských rodín, takmer z každej domácnosti. Tieto fotografie a spomienky sme získali terénnym výskumom priamo s ľuďmi,“ objasnil Anton Medvec, autor monografie.
 
„Myslím si, že kniha patrí do každej rodiny. Každá domácnosť by mala mať knihu o obci, aby si ju navzájom požičiavali, čítali a vracali sa k nej neustále,“ doplnila starostka.
 
Každá kniha je originálna 
 
Anton Medvec už napísal viacero kníh o obciach a aj preto hovorí, že každá takáto publikácia je originálna.
 
„Každá obec má jedinečnú históriu, takže aj knihy, hoc sú od jedného autora, každá je iná. Pretože vychádza z miestnych špecifík. Sú dosť neporovnateľné, ani názvom kapitol, ani rozsahom a aj vývoj je iný. Každá má svoje čaro,“ uviedol autor knihy.
 
Slávnostné uvedenie monografie do života svojim krásnym spevom spríjemnila speváčka ľudových piesní Anka Servická.
 
A na čo všetko sa môžu čitatelia tešiť?
 
„Keďže hovoríme o Tanove, tak možno zaujímavosť, že z Tarnova pochádzalo dievča, ktoré bardejovská mestská súdna rada odsúdila na trest upálením, takže to 17. storočie bolo aj v tomto kruté a ľudia v tej dobe boli svedkami aj takýchto počinov,“ dodal Medvec,
 
Kniha Dediny obce Tarnov vyšla v náklade 600 kusov a zakúpiť si ju je možné na obecnom úrade.
(22:02, red)
Diskusia
Pridať komentár