VIDEO | Pavel Hirax Baričák opäť zavítal do Košíc

1158x
10. November 2022
Motivačná prednáška
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Cestovateľ, filozof, bloger či hudobník - aj to je Pavel “Hirax” Baričák, ktorý po 3 rokoch opäť zavítal do Košíc. Spontánna a prirodzená motivačná prednáška v Starej radnici bola zameraná na snahu o načerpanie životnej energie, súznenie, nadýchnutie sa, ale i o schopnosti vyrovnať sa s ťaživými okolnosťami, ktoré život prináša.
 
Čo si prežil za posledné dva roky? Všetci máme za sebou ťažké obdobie, ale aj to ťažké obdobie nám prináša niečo pozitívne. Ako si to celé zvládol ty?
 
„Môžeme sa na to pozrieť z dvoch rovín, z národnej roviny, aj osobnej. Z národnej ide to , že nebuďme závislí na automobilovom priemysle na západe, podporme malých a stredných podnikateľov, začnime viac pestovať vlastných plodín, skúsme sa stať sebestačnými. Múdri ľudia začali rozorávať polia, začali si sadiť, lebo sú to aj zdravšie potraviny. Je to aj taká psychohygiena, aj ja som záhradkár a to je aj to, čo bolo v mojej osobnej rovine. Človek, ktorý si to všímal, tak mohol objaviť veľmi veľa pre seba.
 
So ženuškou sme si vždy vraveli, sú dve hodiny poobede, ideme na výlet, tak sme sa zobrali a chodili sme. Takže to bolo také pekné. Stretnutie s ľuďmi je ventil a keď to nemajú, potom to začnú chŕliť na manželku, na muža, tak jasné, že tie manželstvá praskali. Netreba sa hneď rozvádzať. Bolesti sú lekcie a tie lekcie nám majú niečo povedať. Lenže človek je moderný, rýchly, zbrklý a chce dať hneď všetku bolesť preč,“ rozpovedal sa Baričák.
 
Mne ostalo vryté v pamäti, ako si povedal, že hrdinovia sú tí, ktorí to nevzdajú. Je to asi aj veľká pravda, pretože v dnešnej dobe ľudia problémy neriešia a to najjednoduchšie riešenie vidia v tom, ako veci ukončiť.
 
„Áno, ukončiť alebo ujsť, vytesniť a to nie sú tie riešenia. Treba to pomenovať, pitvať sa v tom, spôsobil som to ja? Kde to vzniká? Opakuje sa to? Mám tam nejaký program?“ uviedol Baričák.
 
Literárnymi novinkami Pavla “Hiraxa” Baričáka je cestopisná kniha Traja vlci horou, ktorá zachytáva jeho cestu hrebeňom Tatier s dvoma priateľmi, takisto publikácia Vzťahy, ktorá je zameraná aj na výchovu formou životných príbehov. Spestrením prednášky bolo čítanie básní a piesne Jana Martona. Pozitívne dojmy večera boli nepochybne nielen na strane Košičanov, ale aj samotného Pavla “Hiraxa” Baričáka.
 
„Ja milujem východ, pre vašu prirodzenosť, srdečnosť. Vy ste srdcový a ja to mám strašne rád. Chodím sem veľmi rád, milujem túto historickú radnicu, ktorá je jeden nádherný priestor. Aj s Jankom Martonom sme to vraveli, že len v Levoči a Hlohovci je podobné. Takže ďakujem za tento priestor a že tu môžem raz za čas vystúpiť,” povedal na záver.
(11:01, red)
Diskusia
Pridať komentár