Futbalisti trénujú, odohrali prípravný zápas

1835x
07. December 2022
Situácia je stále nejasná
Muži Partizána Bardejov 
 
V polovici minulého mesiaca prezident futbalového klubu Partizán Bardejov, Stanislav Soroka, oznámil svoje rozhodnutie vzdať sa funkcie prezidenta futbalového klubu Partizán Bardejov. Zároveň ponúkol Mestu Bardejov odkúpenie klubu za jedno euro.
 
Podľa Soroku končí A-mužstvo a rozviazal zmluvy s jeho hráčmi i realizačným tímom. Mládež by však, podľa neho, mala pokračovať ďalej.
 
 
Vedúci útvaru tlačových a medzinárodných vzťahov Mesta Bardejov Štefan Hij reagoval, že mesto sa touto situáciou začne zaoberať okamžite ako mu bude doručená písomná ponuka p. Soroku.
 
So zrušením A-mužstva to však až také horúce nebude. Treťoligista trénuje a v sobotu odohral prípravný zápas v Prešove.
 
Tatran Prešov – Partizán Bardejov 3:0 (2:0)
Bardejovčania nastúpili v tejto zostave: Čikoš-Pavličko – Balaščák, Šott, Elexa, Pangrác, Stolárik, Borok, Kmec, Haščák, Somov, N. Lukáč, striedal: Venediktov
 
Partizáni, v značne oklieštenej zostave, nestačili na lídra druhej ligy. Aj s prípadným odkúpením klubu je to zložitejšie. V hre je nielen akciovka, ale aj Partizán Bardejov s.r.o. a Športový klub Partizán Bardejov o.z. Každá z týchto spoločností vykonáva nejakú „futbalovú“ činnosť a sú vzájomne prepojené. Prípadné jednania o zmene vlastníka klubu si určite budú vyžadovať právnu i ekonomickú analýzu a to sa nedá urobiť zo dňa na deň.
 
 
O tom, ako financujú futbal v iných mestách, sme v rámci Zákona o slobodnom prístupe k informáciám požiadali aj Michalovce a Liptovský Mikuláš. Odpoveď Michaloviec už poznáme, Liptáci prisľúbili zaslať odpoveď v zákonom stanovenej lehote. Teda, oboch je nutné pochváliť, že transparentnosť nielen deklarujú na svojich webových stránkach, ale aj v praxi realizujú. Ale o tom až na budúce, keď budeme poznať všetky fakty a skutočnosti.
 
Bardejovský futbal v tomto roku oslávil storočnicu. História je dlhá a tak ako aj v iných kluboch dni pekné striedali dni škaredé. Najmä v posledných rokoch a najmä na východe sa väčšina klubov potáca vo finančnej mizérii. Niektoré zanikli, niektoré sa držia pri živote zubami nechtami, ale sú aj také, ktoré žnú úspechy.
 
Žiaľ Bardejovčania dnes patria k tým menej úspešným. S futbalom v Bardejove začínali pred vyše 100 rokmi založením prvého futbalového klubu na území mesta. Vtedajší BSC hrával spočiatku len „priateľské“ zápasy. Postupne sa však prepracovával do republikových súťaží.
 
V novovekej histórii sú významné dva míľniky
Na to, ktorý je väčším úspechom, sa názory fanúšikov i odborníkov líšia. Tým prvým je dlhoročné účinkovanie Partizána vo vtedajšej 2. celoštátnej futbalovej lige. Kvalitná súťaž, v ktorej účinkovali popredné mužstvá z Čiech i Slovenska a tak si starší fanúšikovia pamätajú na to, ako na bardejovskom štadióne nastupovali Sparta Praha, Zbrojovka Brno či FC Nitra.
 
Tým druhým je účinkovanie v najvyššej slovenskej súťaži v 90 – tych rokoch 20. storočia. Plné bardejovské tribúny vítali Slovan, Inter či Trnavu. Výnimkou neboli ani desať tisícové návštevy. Aj tu však vtedajšiemu sponzorovi došiel dych a BSC (klub sa vrátil k pôvodnému názvu) súťaž opustil.
 
Ešte niekoľko rokov vydržal v lige druhej. Potom však prišiel zostup a dlhoročné účinkovanie o súťaž nižšie. Príchodom ľudí okolo bývalého hráča Bardejova Mareka Kukulského sa situácia v klube skonsolidovala a v roku 90. výročia vzniku organizovaného futbalu postúpil do druhej ligy.
 
Žiaľ o desať rokov neskôr Partizáni túto súťaž opustili a v tomto ligovom ročníku, veľmi úspešne, hrávajú reorganizovanú tretiu ligu.
 
Istý čas (vďaka koordinátorovi ženského futbalu Františkovi Kuľkovi a skvelým ľuďom v jeho realizačnom tíme) vzorne bardejovský šport reprezentovali aj ženy. Partizánky patrili k slovenskej špičke, raz získali titul majsteriek a účinkovali v Lige majstrov, trikrát vyhrali Slovenský pohár. Po kontroverznom rozhodnutí SFZ, ktorým bardejovské futbalistky prišli nielen o možnosť zahrať si opäť v Lige majstrov, ale išlo aj o veľmi slušný balík peňazí a tak sa úspešná (9-ročná) história ženského futbalu skončila. Dnes už v Bardejove hrávajú len juniorky a žiačky.
 
Vráťme sa však na začiatok. Bardejovský futbal sa momentálne potáca v problémoch. Dúfajme, že sa situácia skonsoliduje a po dni škaredom príde opäť deň pekný.
(9:47, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár