Masové podujatie budúcich záchranárov

1807x
11. December 2022
Lídrami mladí hasiči z Hertníka a Becherova
Mladí hasiči z DHZ Hertník, vpravo hlavný tréner R. Rakoš 
 
Po dvoch rokoch sa v bardejovskej mestskej športovej hale opäť stretli mladí nadšenci, budúci hasiči. Na regionálnom súťažení v rýchlosti a šikovnosti sa stretlo 48 družstiev. Prišli aj početné skupiny z okresov Prešov, Stará Ľubovňa, Sabinov, Svidník a Poprad.
 
Hlavným garantom bola Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Bardejove. Ocenenia odovzdával Radoslav Brehuv, riaditeľ Okresného HaZZ. Koncoročné podujatie má miesto v Prešove.
 
Tréner Richard Rakoš z Hertníka: Trénujeme každý víkend
 
V kategórií dievčat, v konkurencií dvadsať okresných tímov, si s hasičským náčiním najlepšie poradilo družstvo z Hertníka v zložení: V. Cigľariková, A. Čechová, S. Onofrejová, A. Savarová, M. Cigľariková.
 
 
Hlavný tréner Richard Rakoš je s výsledkami spokojný: „Je to kolektívny výsledok asi ôsmych trénerov. V lete máme štyri družstvá a teraz päť družstiev v súťaží. Pripravujeme okolo tridsať detí." V Hertníku sa spoliehajú na všetkých, ktorí chcú podporiť zmysluplnú mimoškolskú aktivitu. „V spolupráci s riaditeľkou ZŠ Čech Špirekovou a starostom obce Semankom sa takáto činnosť aj realizuje. V telocvični trénujeme každý víkend." V tíme z Hertníka bol aj najmladší účastník z chlapcov Maximilián Pšenčík.
 
Tréner Marián Grivna z Becherova: „Tu sme ani raz neprehrali
 
Medzi chlapcami je dominantný Dobrovoľný hasičský zbor z Becherova. Lídrom sú už dosť dlho, aj keď sú bez základnej školy. Predseda DHZ Marián Grivna sa má čim pochváliť, putovný pohár pre víťaza vysúťažilo kvinteto - J. Kosár, J. Gmiterko, T. Zdziabko, L. Sobek, O. Kosár. „Aj bez školy je náš DHZ veľmi úspešný už od rokov 1980. Pomaly tridsať rokov sme v okrese nenašli veľkého premožiteľa hlavne v detských súťažiach Plameň. Dvanásť rokov v tejto hale sme ani raz neprehrali." V tomto období získať mládež do pravidelnej tréningovej prípravy nie je ľahké. Darí sa to aj vďaka výrazným hodnotám v tejto oblasti pri životu záchranárskych prácach. „Možno im chýba emotívnejšia disciplína a poslanie. Zdá sa, že učitelia v škole sa ich viac boja ako ja. Toto je kolektívny šport, kde je potrebná disciplína pri naštartovaní do nečakaných situácií. "
(16:28, J. Ščerbík, foto: DHZ Hertník)
Diskusia
Pridať komentár