Pohoda ako dar: Svietidlá na diaľkové ovládanie majú estetický, psychologický aj ergonomický prínos

670x
28. December 2022
Pohoda ako dar: Svietidlá na diaľkové ovládanie majú estetický, psychologický aj ergonomický prínos
Svetlá na diaľkové ovládanie majú viacero benefitov 
 
Základný benefit svietidiel na diaľkové ovládanie spočíva v pohodlí pre vyložené nohy. Ponúkajú však aj mnoho bonusových výhod – plynulé zníženie či zvýšenie intenzity zdroja, zmenu farby svetla, navolenie nočného režimu či uloženie posledného nastavenia do pamäte.
 
Mnoho domácich zariadení a spotrebičov sa dnes diriguje cez aplikácie aj na vzdialenosť desiatok či stovák kilometrov. Prečo by ste teda neuľavili relaxujúcim alebo uboleným nohám aj v súvislosti so svietidlami? Buď tým vlastným, alebo môžete túto vymoženosť dopriať niekomu ako darček.
 
Bez šmátrania v prítmí
 
Pri diaľkovom ovládaní svietidla je dôležitý nielen dosiahnutý vizuálny komfort v miestnosti, ale aj jednoduchá manipulácia so samotným zariadením. Práve na tento účel je koncipované fosforeskovanie tlačidiel v tme, respektíve indikácia hlavného tlačidla, ktoré pri vypnutom stave zariadenia zasvieti po stlačení ľubovoľného gombíka.
 
Oceňovanou funkciou diaľkovo ovládaných svietidiel je možnosť spárovania riadiaceho prístroja rádovo až so stovkami zdrojov, prípadne – naopak – prepojenie jedného svietidla s viacerými ovládačmi, čo sa hodí najmä v kancelárskom odvetví pri priestoroch typu open space. Navyše, vytvárať sa dajú aj rôzne zjednotené podskupiny svietidiel. Tiež to primárne má uplatnenie v rozľahlejších interiéroch.
 
Takmer 17 miliónov možností
 
V privátnej sfére majú diaľkové ovládače vari najväčší význam a rozšírenie pri ambientných podsvieteniach televízneho prijímača. LED pásy vhodne inštalované a prevádzkované na zadných hranách obrazovky majú estetický, psychologický aj ergonomický prínos. Dotvárajú atmosféru interiéru, umocňujú zážitok zo sledovania a odbremeňujú namáhaný zrak.
 
Skratka RGB, s ktorou sa pri LED pásoch bežne stretnete, je skladačkou zo začiatočných písmen anglických slov red (červená), green (zelená) a blue (modrá). Pri RGB zdrojoch si môžete z týchto troch zložiek namixovať práve prostredníctvom sofistikovaného diaľkového ovládača ľubovoľný odtieň z presne 16 777 216 možností, čo je 2563.
 
Úsporná a praktická technológia LED
 
V súvislosti s energetickou i klimatickou krízou a úspornými opatreniami aj krokmi podporujúcimi udržateľnosť nemusíte mať z podsvietenia televízora pragmatické obavy a zneistené svedomie. Technológia na báze diód emitujúcich svetlo je totiž oproti konvenčnému osvetleniu pozoruhodne šetrnejšia zásluhou približne osminovej spotreby v kombinácii s až 30-krát dlhšou životnosťou. Výpočet predností „ledkových“ pásov sa tým nekončí:
  • majú vysokú toleranciu na časté zapínanie a vypínanie: proces on/off zvládnu aj 20 000-krát
  • jednoducho, flexibilne a adaptabilne sa montujú
  • sú v zásade bezúdržbové, nenápadné a nezaberajú miesto
  • vyznačujú sa mechanickou odolnosťou
  • po spustení poskytujú okamžitý plný výkon
  • vyžarovanie tepla je zanedbateľné, s ním súvisiaca jalová strata energie tiež
Z priameho ekologického hľadiska je dôležitou výhodou absencia toxických materiálov, vďaka čomu sa takéto svetelné zdroje – polovodičové elektronické súčiastky ľahšie triedia a bezpečnejšie likvidujú.
(12:21, i)
Diskusia
Pridať komentár