Ako ďalej s futbalom i športom v Bardejove?

2086x
13. Január 2023
Situácia športu v Bardejove nie je ideálna
Mládežníci Partizána Bardejov 
 
Po rezignácii Stanislava Soroku na post prezidenta futbalového klubu Partizán Bardejov to s futbalom v meste chvíľočku vyzeralo katastrofálne. Situácia sa však pomaly vyvíja k lepšiemu a záujem o zlepšenie súčasného stavu je badateľný u všetkých zainteresovaných.
 
Primátor Bardejova Boris Hanuščak bol v ostatných komunálnych voľbách zvolený na tento post po siedmykrát za sebou, problematiku financovania športu dobre pozná a bol to práve on, kto v minulosti – v hodine dvanástej - niekoľkokrát zachraňoval nielen futbal, ale aj mnohé iné športy.
 
Štefan Hij - vedúci odboru tlačového a medzinárodných vzťahov MsÚ Bardejov: „O jeho osobnom záujme vytvárať podmienky pre šport svedčia aj aktivity nedávnej, i dávnejšej histórie: zrekonštruovaná športová hala, vynovený futbalový štadión, rekonštrukcia zimného štadióna, dve kryté plavárne (jedna s wellness službami), či športoviská vybudované v rámci projektov revitalizácie vnútroblokových priestorov.“
 
 
Svojej zodpovednosti sa nezrieka ani exprezident futbalového klubu Partizán Bardejov Stanislav Soroka - ten ostáva aj naďalej predsedom predstavenstva akciovky, ktorá bardejovský futbal „vlastní“.
 
Sympatická je aj iniciatíva poslancov väčšinového klubu Mestského zastupiteľstva (MsZ) vedená poslancom Marekom Hudákom. Tí reagujú (podľa vlastných slov) najmä na obavy rodičov o športovú budúcnosť ich detí.
 
Budúcnosť futbalu bola aj témou jedného z bodov mimoriadneho rokovania MsZ. Do hry - a povedzme, že oprávnene - vstúpili aj zástupcovia iných športov, a tak sa pôvodný zámer posunul do iných dimenzií.
 
Prijaté uznesenie pravdepodobne v budúcnosti pomôže všetkým športom - okamžité problémy, najmä ten futbalový, však nerieši.
 
 
Stanislav Soroka súčasnú situáciu vo futbalovom klube komentuje takto: „Všetci hráči majú zaregistrované a platné zmluvy. Prípravu začnú pod taktovkou osvedčeného realizačného tímu Rastislav Kica, Ľubomír Čekan, Peter Hopko.“
 
Po dobrých výsledkoch v jesennej časti je o hráčov Partizána záujem aj v iných kluboch. Väčšina z nich však chce v Bardejove zostať.
 
Devätnásťročný odchovanec bardejovského futbalu Jaroslav Kmec, ktorý pôsobil v Poprade a okúsil aj legionársky chlebík v Českých Budějoviciach konštatuje: „Do Bardejova som sa vrátil po oslovení pána trénera Kicu a vraciam sa veľmi rád. V Bardejove sa cítim super. Sme skvelý kolektív a dúfam, že zostaneme pokope. Som spokojný ako sme skončili, ale mohli sme byť vyššie a dúfam, že po jarnej časti aj budeme. Nerozmýšľam nad odchodom. V Bardejove som veľmi spokojný.“
 
 
Stanislav Soroka: „Môžem len potvrdiť, že naši hráči majú ponuky z iných klubov. Pokiaľ sa u nás nič neudeje, tak to bude mať katastrofálne následky nielen pre dospelých, ale aj pre mládež. Bez A mužstva sa to proste nedá - ak áno, tak mládež zostane veľmi oslabená, bez nadväznosti na športový rast, bez akejkoľvek možnosti pokračovať doma vo futbalovej kariére.
 
Tu nejde o mňa. Veľmi rád pomôžem. Stále som predseda predstavenstva. Aj ja viem niečo dodať a mám záujem, aby tento klub fungoval naďalej. V súčasnej situácii však potrebujeme rýchlu dotáciu vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur. Tu by mohlo „jednorázovo“ pomôcť práve mesto. Len je nám všetkým, ktorým na futbale záleží, nutné nájsť spoločnú reč. Nejde však len o futbal: v hre sú aj ostatné športy a to tak, že ako poslanec som určite za to, aby sme do budúcnosti nastavili financovanie mládeže u všetkých športov. Mne záleží aj na iných športoch, tam kde sú deti a mládež.“
 
Podľa slov súčasného „majiteľa klubu“ bude jarná časť III. ligy a účasť mládeže v II. dorasteneckej lige (2 družstvá), I. žiackej lige (4 družstvá) a lige prípraviek (4 družstvá) stáť okolo 120 tisíc eur. Časť z týchto peňazí je k dispozícii, časť ešte chýba.
 
 
Medzi rodičmi vyše 250 mladých Partizánov panujú obavy o to, že príspevok rodičov sa radikálne zvýši a oni v týchto neľahkých časoch nebudú schopní športové vyžitie svojich detí financovať.
 
Stanislav Soroka: „S určitým navýšením u mládeže musíme rátať. Určite však nebude také enormné ako uvádzajú šíritelia konšpiračných teórií. Toto je záležitosť úseku mládeže a ten sa s tým musí vysporiadať. Ide tu predovšetkým o platy trénerov. Ak chceme kvalitu, musíme ju ako tak zaplatiť. Ale povedzme si pravdu.
 
Napriek všetkému, čo sa rozpráva, sú platy mládežníckych trénerov smiešne. Za tie peniaze by to bez nadšenia, lásky ku futbalu, dobrého vzťahu ku svojim zverencom a k reprezentácii svojho mesta určite nerobili. Chceme od nich štyri tréningy týždenne, víkendy na zápasoch, prípravy a hodnotenia tréningov a zápasov pre zväz, pravidelné zvyšovanie a obnovovanie kvalifikácie. Rad vecí, ktoré navonok nevidieť, ale robiť ich musia. My chceme, aby sa deťom venovali skutoční odborníci vo svojom obore. A je to v záujme detí, rodičov aj budúcnosti bardejovského športu.“
 
Bardejovský futbal sa nachádza v zložitej situácii. V hre je nielen „reprezentácia mesta a výkonnostný šport“, ale predovšetkým osudy stoviek mladých ľudí, ktorí s týmto športom spojili svoj život. Dúfajme, že všetci, ktorí môžu pomôcť, nájdu spoločnú reč a pomôžu.
(16:42, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár