V Stropkovskom kaštieli môžete vidieť bábiky zo sveta aj z literatúry

1970x
17. Január 2023
Unikátne kráľovstvo bábik nájdete v expozícii kaštieľa v Stropkove
(Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj) 
 
Boli ste si už pozrieť stálu expozíciu bábik v Kaštieli v Stropkove? Tvorili ju roky a dnes je jej súčasťou rozličných kúskov, pričom tie jedinečné dostával Krajské múzeum Prešov – Kaštieľ v Stropkove darom zo zbierok dobrodincov.
 
Skúste takúto netradičnú vyučovaciu hodinu alebo nostalgický návrat do detstva. V každom z nás zostal kúsok dieťaťa. Bábika, symbol detstva dievčat, môže byť nostalgickou spomienkou, ale môže byť aj zdrojom mnohých zaujímavých informácií. Viete si predstaviť zemepis v expozícií bábik? Alebo netradičnú hodinu literatúry? Expozícia bábik to umožňuje.
 
(Zdroj: FB Prešovský samosprávny kraj) 
 
V jednej časti expozície sú bábiky v ľudovom odeve z rôznych kútov sveta a v druhej porcelánové bábiky s dokonale vypracovanými odevmi hrdiniek svetovej literatúry. Uvidíte tu napríklad Annu Kareninu, madam Bovary, Annu zo Zeleného domu. A takmer tri desiatky ďalších dám prevažne 19. storočia. Janu Eyrovú, Daisy Millerovú, Matildu de la Mole.
 
Bábiky v rôznych odevoch vás prevedú krajinami a literárnymi dielami v pracovnom týždni od 8.00 do 16.00 hod. Expozícia bábik nie je nosnou múzejnou expozíciou, i keď stála na začiatku múzea v Stropkove. Dnes má úplne novú podobu. Naše bábiky môžu byť pre detského návštevníka pútavým výkladom hračiek, pre školáka zdrojom mnohých informácií o svete a svete literatúry a pre dospelých všetkým dokopy.
(13:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár