V Košiciach rozbehli ekologické pochovávanie

1125x
18. Január 2023
Prírodný cintorín Les spomienok sa stal pre Košičanov ekologickou alternatívou v pochovávaní
Košický Les spomienok. (Zdroj: smsz.sk)  
 
2. novembra 2021 otvorila Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) v spolupráci s Centrom enviromentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica prvý prírodný cintorín na východe Slovenka, ktorý sa nachádza v blízkosti areálu krematória na Zelenom dvore.
 
Les spomienok, ako sa pietne miesto nazýva, ponúkol obyvateľom mesta alternatívu v podobe prírode blízkeho pochovávania. Po prvom roku fungovania v ňom našlo miesto posledného odpočinku 20 zosnulých. Ďalších desať miest si záujemcovia zarezervovali a prenajali, čím je aktuálne obsadených 30 z celkového počtu 119 miest na cintoríne.
 
Záujem o alternatívne pochovávanie počas prvých dvanástich mesiacoch existencie „Lesu spomienok“ ukázal, že otvoriť pietne miesto fungujúce prírode blízkym spôsobom, bez produkcie odpadu a bez tradičných kamenných náhrobných kameňov malo zmysel. Potvrdzuje to najmä záujem zo strany verejnosti, ktorá na tomto mieste našla možnosť ekologického pochovávania a spomínania na zosnulých v prírodnom prostredí.
 
Ekologické pohrebníctvo sa pomaly rozbieha aj na východe Slovenska. (Zdroj: smsz.sk) 
 
„Myšlienku založenia prírodného cintorína sme začali rozvíjať po prevzatí Verejného cintorína a krematória do našej správy. Cieľom bolo priniesť ekologickú alternatívu pochovávania. Vtedy sme dúfali, že vybudujeme pietne miesto so špecifickou atmosférou a v krásnom prostredí lesa. Záujem ukazuje, že sa nám náš cieľ podarilo naplniť. Hoci pohreb je často spájaný so smútkom, príbuzní nám dávajú veľmi pozitívnu spätnú väzbu k obradom v Lese spomienok a cenia si krásu a prirodzenosť prírodného cintorína. Zároveň môžem potvrdiť, že záujem o tento spôsob pochovávania počas prvého roka prekročil naše očakávania,“ zhodnotila prvý rok fungovania Lesa spomienok Marta Popríková, riaditeľka SMsZ.
 
Fungovanie prírodného cintorína má svoje pravidlá. Jeho prevádzka nevytvára odpad, pričom v rámci spomienky na zosnulých môžu byť na pietnych miestach umiestnené iba prírodné kompostovateľné materiály. Popol zosnulých sa ukladá do zeme v špeciálnej kompostovateľnej urne alebo vsypom do vyhĺbenej jamy. Návštevníkov víta vstupná brána, od ktorej sa vinie chodník ku centrálnemu kameňu, kde sa konajú posledné rozlúčky. Hrobové miesta sú sústredené v kružniciach okolo stromov a mená pochovaných sa dajú nájsť na kovových tabuľkách z cor-tenu. Nenachádzajú sa tu klasické kamenné náhrobky ani chodníky, pohybovať sa dá po chodníkoch z drevnej štiepky.
 
Prírodné prostredie, žiadne odpady, ekologické hroby. (Zdroj: smsz.sk) 
 
„Skúsenosti z prírodných cintorínov v Česku aj na Slovensku nám ukázali, že tradičné cintoríny a smútočné obrady môžu byť pre niekoho príliš formálne a čoraz viac ľudí vyhľadáva prírode bližšie alternatívy s možnosťou usporiadať osobitejšiu rozlúčku. Niekedy sa stane, že atmosféra na podujatí alebo smútočnom obrade sa niekomu zapáči natoľko, že si vyberie miesto posledného odpočinku v Lese spomienok aj pre seba. Máme aj dve rodiny, ktoré na cintoríne pochovali zosnulého príbuzného a prenajali si voľné hrobové miesta okolo celého stromu do budúcna, pre ostatných členov rodiny. Počas prvého roku fungovania nás veľký záujem o Les spomienok milo prekvapil. Vnímame to, ako signál, že stále viac ľudí myslí na ekológiu v každodennom živote a aj po smrti chcú minimalizovať svoju ekologickú stopu,“ povedala Monika Suchánska koordinátorka projektu Lesa spomienok z CEEV Živica.
 
Pozitívne sú aj reakcie pozostalých, ktorí si cenia atmosféru rozlúčok pod holým nebom a možnosť prispôsobiť si vo väčšej miere obrad svojím potrebám. Ekologické pohrebníctvo je na Slovensku stále málo známe, preto sme v spolupráci s CEEV Živica ponúkli počas roka niekoľko podujatí, na ktorých bolo možné bližšie sa zoznámiť s fungovaním Lesa spomienok a podobných pohrebísk. Napríklad sa tu konal večer s možnosťou spoznať fungovanie košického ekologického cintorína a počas exkurzie ho navštívili aj žiaci zo Základnej školy Želiarska v rámci projektu Viac lásky, menej plastu, ktorí mali možnosť porovnať ekologickú záťaž klasického a ekologického pohrebníctva.
 
Miesto posledného odpočinku a pietneho spomínania môže byť aj takýto Les spomienok. (Zdroj: smsz.sk) 
 
Sezóna v Lese spomienok skončila Dušičkovou slávnosťou 29. októbra 2022, ktorej sa zúčastnil aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a zástupca primátora Marcel Gibóda, ktorý patril k iniciátorom myšlienky vzniku prírodného cintorína v Košiciach. Podujatie je určené najmä, no nie len, pre príbuzných, ktorí môžu prísť a spoločne si zaspomínať na svojich blízkych. Počas slávnosti sme ponúkli možnosť zapáliť si sviečku v priehlbine centrálneho kameňa a nechať odkaz napísaný na papieri, pričom atmosféru umocňovala aj pokojná živá hudba. V zime sa v Lese spomienok nepochováva. Rešpektujú sa tak prírodné procesy a priestoru sa dáva čas na oddych a regeneráciu. S pochovávaním sa opäť začne začiatkom vegetačného obdobia v apríli.
 
V prvom roku bol Lese spomienok uložený popol 20 zosnulých, z toho v 12 prípadoch si pozostalí vybrali uloženie popola do zeme v ekologickej urne a zvyšných 8 pohrebov bolo vsypom do zeme, 19 zosnulých má na stromoch pamätnú kovovú tabuľku, jedna rodina si prijala ponechať hrobové miesto bez označenia, prenajatých je 30 zo 119 miest, sezóna pochovávania sa skončila 29. októbra 2022.
(11:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár