VIDEO | Bardejov si pripomenul 78. výročie oslobodenia mesta a okresu

1972x
20. Január 2023
Súčasťou osláv bol aj krst tematickej knihy – Nikto nie je zabudnutý
 
Pri vynovenom Pamätníku vďaky na Námestí SNP si predstavitelia samosprávy, okresu, škôl, politických strán a Zväzu protifašistických bojovníkov pripomenuli Bardejovčanom známy dátum 19. januára.
 
V tento deň bolo pred 78 rokmi oslobodené mesto aj okres Bardejov. O štyri mesiace neskôr skončila druhá svetová vojna. Oslavy 78. výročia oslobodenia a kladenie vencov prebiehali tento rok za obzvlášť nepriaznivého počasia.
 
Pietne vence k podnožiu pamätníka postupne položili členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia samosprávy i štátnej správy, občianskych organizácií i predstavitelia politických strán a hnutí, ale aj zástupcovia Mládežníckeho parlamentu či žiaci a riaditelia základných škôl mesta.
 
(Zdroj: MH) 
 
Po slávnostnom položení vencov v priestoroch zrekonštruovaného Pamätníka vďaky na Námestí Slovenského národného povstania, zaznela v interpretácii Štefana Hija báseň Bardejovského básnika Jána Nagajdu - Bardejovská Pieta.
 
K Pamätníku v poslednom období pribudli oceľové platne, na ktorých sú vypálené mená a priezviská padlých, ale aj preživších odbojárov. Tých, ktorí sa so zbraňou v ruke postavili v meste i okrese Bardejov fašistickej mašinérii. Je ich tam vyše 1300 a budú sa ešte dopĺňať.
 
(Zdroj: MH) 
 
Prítomným sa potom prihovorila viceprimátorka mesta Eva Hudáková: „Samospráva mesta si ctí hodnoty, ktoré nám priniesol 19. január 1945. Aj preto pokračujeme v rekonštrukcii tohto pietneho miesta, ktoré vždy bolo, je a bude dôstojným priestorom pre pripomenutie si všetkých, ktorí sa pričinili o našu slobodu,“ povedala v závere svojej reči Hudáková.
 
Po pietnej minúte ticha sa zúčastneným prihovorili zástupcovia Oblastnej organizácie Slovenského Zväzu Protifašistických Bojovníkov v Bardejove.* Spoločne so zástupcami Bardejovského mestského úradu uviedli pri tejto príležitosti slávnostným krstom do života novú knihu vydanú touto organizáciou s titulom – Nikto nie je zabudnutý.
(11:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár