Humenčan naletel bitcoinovému podvodníkovi. Prišiel o viac ako 6-tisíc eur

1204x
26. Január 2023
O viac ako šesťtisíc eur prišiel Humenčan, ktorý naletel podvodníkovi
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Flicker) 
 
Neznámy páchateľ ho kontaktoval telefonicky pod zámienkou vyplatenia našetrených finančných prostriedkov vo forme bitcoinov a vylákal od neho prihlasovacie údaje k jeho bankovému účtu.
 
Bez jeho vedomia a súhlasu bola z jeho účtu vykonaná bankovú transakcia, a to platobný príkaz na úhradu vo výške päťtisíc eur na cudzí účet. V ten istý deň bola podobným spôsobom zrealizovaná ďalšia banková transakcia, išlo o platbu kartou vo výške 1 350 eur v prospech neznámeho subjektu vo Vilniuse v Litve.
 
O prípade informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Humenský vyšetrovateľ začal v prípade trestné stíhanie pre prečin neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku a pre prečin podvodu.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Flicker) 
 
Hovorca polície zároveň poukázal na to, že vyplatenie nejakej sumy peňazí vo forme bitcoinov, na ktorú podvodníci údajne potrebujú údaje o osobných účtoch alebo bankomatových kartách, sa ako zámienka objavuje čoraz častejšie.
 
„Neposkytujte cudzím ľuďom údaje o svojom bankovom účte, ani o svojich bankomatových kartách. Ak ste nerobili žiadne investície v bitcoinoch, nemáte mať prečo aj nejaké výnosy. Digitálne podvody majú veľa mien, ale vždy iba jeden cieľ, vaše peniaze. Buďte preto nanajvýš opatrní. Pamätajte, že nikto vám nič nedá zadarmo,“ upozornila polícia.
(15:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár